Hiába kérték a Dunyakanyar településeinek polgármesterei, az állami hivatalok nem engedélyezték, hogy légi úton történjen szúnyogírtás a térségben. A helyieket és a turistákat megeszeik a vérszívók.

Az idei évtől az uniós szabályok értelmében már nem alkalmazható a kifejlett szúnyogok ellen légi kémiai készítmények permetezése, a Nemzeti Népegészségügyi Központ azonban 2020. július 27-i közleményében arról tájékoztatott, hogy a szúnyogok okozta betegséghullámok veszélyére figyelemmel 180 napra engedélyezi a légi kémiai szúnyoggyérítés végzését a katasztrófavédelem számára.

Augusztus 4-én Budakalász, Leányfalu, Óbuda, Pomáz és Szentendre polgármesterei közös levélben fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez és a feladatra kijelölt Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  vezetőjéhez, hogy a Tisza menti településekhez hasonlóan a dunakanyari településeken is intézkedjenek a légi kémiai szúnyoggyérítésről.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Indoklásuk szerint a földi kémiai gyérítés nem hozott eredményt, a szúnyoginvázió már nappal is elviselhetetlen, ami veszteségeket okoz a turizmusból élő vállalkozások számára is.

Erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében számolt be.

Az OKF augusztus 10-én válaszolt a polgármestereknek. Azt írta, hogy az Nemzeti Népegészségügyi Központ ideiglenes engedélye kizárólag azon területeket érinti, ahol a betegségterjesztő szúnyogfajok magasabb számban vannak jelen, így a katasztrófavédelem jelen pillanatban csak a keleti országrészben szervez légi kémiai kezeléseket.

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Mint írják, „szakértői vizsgálatok alapján július hónapra közepesen erős, de nem extrém mértékű, szúnyogártalom alakult ki a Dunakanyar régióban, azon belül elsősorban inkább a régió északi, északkeleti részterületein. Az ártalom ellen rendszeres földi kémiai kezelések történtek, melyek hatására a lakott területeken mostanra jelentősen lecsökkent a szúnyogok egyedszáma. A kezelések minden esetben meghaladták a 80 %-os hatékonyságot.”  

Az OKF álláspontja tehát az, hogy a Dunakanyarban a légi gyérítés aktuálisan nem indokolt annak alkalmazása a jelenlegi ártalomhoz képest aránytalan környezetterhelést jelentene.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Bpk.hu