A kollagén napjaink egyik slágerterméke, és talán nem véletlenül, ugyanis alapvető szerepet játszik az ízületek, a porcok, az erek egészségében, és nem utolsósorban anti-aging hatású is.

Az emberi szervezet maga is termel kollagént, azonban ennek mennyisége az életkor előrehaladtával egyre csökken. Ahhoz, hogy egészségvédő szerepe megmaradjon, külső forrásból pótolni szükséges. Már csak az a kérdés, hogyan és milyen forrásból? A régebb óta népszerű marhakollagén mellett már elérhető a halkollagén is. Milyen előnyei vannak? Melyik a jobb?

Mit tud a kollagén?

Próbáld ki a BodySelect kollagén készítményeit, az ízesített italporokat vagy a kapszulát, támogasd a bőröd, hajad szépségét, ízületeid épségét!

A kollagén az egyik legfontosabb strukturális fehérje, a teljes fehérjeállományunk kb. 30%-át teszi ki. A szervezet általános szerkezeti épségéért, rugalmasságáért felelős, megtalálható a csontokban, bőrben, izmokban, inakban, ízületekben, szalagokban, szövetekben, vérerekben. A szervezet maga állítja elő táplálékokból, de külső forrásból is pótolható.

A kollagéntermelés az életkorral arányosan csökken, már kb. a 20-as éveink közepétől. A kollagén csökkent szintjét előidézhetik betegségek, a nem megfelelő étrend és környezeti tényezők. A hiányt jelezheti a gyenge izomzat, a rugalmatlan szalagok, ízületi fájdalmak és akár bélproblémák is. 

Melyik kollagénforrás a jobb?

Egyértelmű válasz nem adható a kérdésre, de néhány tény megvilágíthatja, melyikre lehet nagyobb szükséged. 

Az étrend-kiegészítők közül a marhakollagént tartalmazók az ismertebbek, elterjedtebbek. Ezek főként 1-es és 3-as típusú kollagént foglalnak magukban, amelyek a bőr, a kötőszövetek, az erek, az inak és a csontok egészségéért felelősek. A marhakollagén jó választás lehet azok számára, akik először próbálják ki a kollagént, illetve akik a tengeri eredetű ételekre allergiásak.

A tengeri vagy halkollagén 1-es típusú kollagénből áll, és más kollagénforrásokhoz hasonlóan segíthet az öregedéssel összefüggő ráncosodás, ízületi problémák és gyengeség késleltetésében. Jobb választás lehet emésztőrendszeri panaszok, valamint autoimmun betegségek esetén. 

Miben nyújthat többet a tengeri kollagén?

A tengeri kollagént halak bőréből és pikkelyeiből vonják ki, majd hidrolizálják, kisebb, a szervezet számára könnyebben emészthető, ún. kollagénpeptidekre bontják. A hidrolízis csökkenti a tengeri kollagén halszagát és ízét is.

A halkollagén előnyei:

  • Mivel a halak eldobott bőréből és pikkelyeiből készül, így fenntartható, környezetbarátabb alternatívát jelent. 
  • Autoimmun betegek is fogyaszthatják.
  • Azok számára is fogyasztható, akik vallási okokból nem fogyaszthatnak marhából és sertésből készült kollagént.

A halkollagén rendszeres szedése javíthatja a bőr hidratáltságát, rugalmasságát, segítheti a csontok, porcok, ízületek egészségét, valamint a sebgyógyulást.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.