A művészi plakátok ugyan némileg háttérbe szorultak, legalábbis ami az utcai színteret illeti, de reklámeszközként nagyon is jelen vannak, elég, ha az óriásplakátokra gondolunk. 

A plakátot, mint a modern kor kommunikációs eszközét kül- és beltéren egyaránt alkalmazzák a különféle tartalmú mondnivalók megjelenítésére, a vállalkozások láthatóságának növelésére. Többféle méretben készülnek egyrészt a tartalom, másrészt a megjelenítés helyszíne szerint. 

Plakátok úton-útfélen

A plakátok anyaga változatos lehet a megrendelői igényeknek, továbbá az elhelyezésükre szolgáló kereteknek megfelelően. A Reklámeszköz.hu nyomdai szolgáltatás keretében különféle méretű és alapanyagú plakátok készítését vállalja nagy szakértelemmel, kiváló minőségben.

Napjaink plakátjai korszerű, valamilyen nyomdai sokszorosító eljárással készülnek papír vagy műanyag alapanyagra, általában kellően nagy méretben annak függvényében, hogy a megszólítani kívánt célcsoport hol találkozik majd vele, kül- vagy beltéren, a kihelyezéstől milyen távolságra. 

Milyen plakátméretet válasszon?

A plakátok méretei változatosak lehetnek leginkább a kihelyezés helyszíne függvényében, de akár a mondanivaló alapján is.

A speciális célcsoportok számára a tömegközlekedési járműveken elhelyezett plakátok a legkisebbek, általában B/4, B/5 méretűek, míg az utcai plakátok, óriásposzterek a legnagyobbak, A/0-B/0 méret közöttiek. A legnagyobb plakátok, például az óriásplakátok több darabból, illesztéssel készülnek.

Milyen anyagból készülnek az egyes plakátok?

Az egyes plakáttartók, plakátkeretek egy vékony, víztiszta plexi előlap révén némi védelmet nyújtanak a kis mértékű fizikai behatások, karcolások ellen, de alapvetően vízhatlanságot nem biztosítanak. 

Amennyiben vízhatlan megoldást szeretne, két lehetősége van: vízálló anyagú plakátot helyez a keretbe, vagy plakáttasakot alkalmaz, amely megvédi a plakát anyagát nedvességtől. 

A plakátok alapanyaga alapvetően papír, amely nem rendelkezik vízálló tulajdonsággal. Szatén papírplakátként ismert, a felületre utalva, amely a matt és a fényes közt félúton helyezkedik el, mondhatnánk úgy is, hogy selyemfényű. Ezen a típusú minőségi papíron a festék szépen terül, gyorsan szárad, a végeredmény egy viszonylag erős anyag.

Amennyiben a vízállóság szempont, laminált vagy oldószeres nyomdai eljárással gyártott papírt érdemes készíttetni. 

Vízbázisú nyomdatechnológiával is készülhet plakát, ezek alapanyaga polipropilén műanyag, emiatt ellenállóbb, nehezebben szakad. A fényzáró poszterfilm nem vízálló, nem tisztítható, míg a laminált változata már ellenáll a kisebb karcolásoknak, és nedves ronggyal tisztítható is. 

A világító keretbe helyezhető backlight film nyomatok szépen áteresztik a fényt, továbbá az erős háttérmegvilágítás miatt sötétebb tónusúak.

Az egyes plakátkeretekhez, egyéb reklámhordozókhoz különféle méretű és anyagú plakátok ajánlottak, ezeket a nyomdaipari szolgáltatók tanácsai alapján érdemes kiválasztani.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.