Méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében kedden reggel elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész.

Budapesten született

Benedek Miklós Budapesten született 1946. szeptember 28-án. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Édesapja Benedek Tibor színész, fiai közül Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó 2020-ban halt meg, másik fia, Benedek Albert író, fordító. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pályafutása

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1969-ben végzett, majd a Nemzeti Színház tagja lett. 1983-tól a Katona József Színházhoz szerződött, ahol 2003-ig játszott. 2003-tól újra a Nemzeti Színház társulatát erősítette, ahonnan 2009-ben elbocsátották. 2017-től az Orlai Produkciós Iroda társulatának tagja volt. 1992–2007 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanított. A legendás Budapesti Orfeum című zenés darab szellemi atyja.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Filmszerepei

Játszott a Fényes szelek, a Rosszemberek, a Sztálin menyasszonya, a Három testőr Afrikában, a Presszó, a Sorstalanság, a Hyppolit, a lakáj és a De kik azok a Lumnitzer nővérek? című filmekben, és ő volt Fritz Teufel hangja a Macskafogóban.

Díjai

Rendezőként több Heltai- és Molnár-darabot, számos komédiát, zenés játékot vitt színre, valamint számtalan tévé- és játékfilmben is játszott. 1981-ben Jászai Mari-díjjal, 1989-ben érdemes művész címmel jutalmazták. 1998-ban vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2012-ben kiváló művész címmel ismerték el. 2016-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 2020 óta a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Nemzet Színésze

Szeptemberben Benedek Miklós megkapta a Nemzet Színésze elismerést, ugyanis a cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a közelmúltban elhunyt Balázsovits Lajos helyére. Ekkor azt nyilatkozta, hogy éppen egyedül volt otthon, amikor Vidnyánszky Attila felhívta a hírrel. Ő pedig annyira meghatódott, hogy elsírta magát.

Súlyos szív – és tüdőbetegsége volt

„Az én életemet Hirtling Pista mentette meg, még idejében figyelmeztetett, és elvitt egy zseniális orvoshoz, a nemrég elhunyt Entz László professzorhoz, aki átadott doktor Becker Dávid professzor osztályára, ahol rögtön a legkeményebb kezelésbe kezdtek. Mire Lajos is belefogott, már kicsit késő lehetett. Egyre inkább éreztem, hogy gyengül, fogy a hangja. Szívszorító volt végigkísérni” – mesélt nemrég egy interjújában Balázsovits Lajosról Benedek Miklós.

Súlyos betegséggel küzdött

A színművész akkor arra készült, hogy októberben visszatér a színpadra, annak ellenére, hogy súlyos betegséggel küzdött. Benedek Miklós rövid idő alatt kétszer került kórházba. Egy komolyabb szív- és tüdővizsgálaton is átesett és az eredmények több eltérést is mutattak. Mint kiderült, egy elég gyakori tüdőbetegséggel, COPD-vel küzdött, és emiatt a szívével is voltak problémák.

Élete végéig siratta fiát

Benedek Miklós fia, Tibor, 2020-ban halt meg. A világklasszis évekig gyógyíthatatlan betegséggel küzdött. A színész fia halála után 3 évvel is azt mondta, nem tudja feldolgozni Tibor elvesztését, a fájdalma azóta sem enyhült és valószínűleg már nem is fog. „Mert ő él, itt van, velünk van. Sokáig apámat is úgy éreztem, hogy itt van, sokat álmodtam róla. Tiborral is azt érzem, hogy itt van velünk. Főleg, hogy a két utód itt van” . A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Benedek Miklós – Forrás: BPK montázs