816 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában Magyarországon. 24-en haltak meg, köztük egy 21 éves nő. Eddig ő a legfiatalabb magyar áldozata a járványnak.

816 új fertőzött

816 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést,  ezzel 33 114 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt egy 21 éves nő

Elhunyt 24 beteg, közülük tizenheten hetven év felettiek. És elhunyt egy 21 éves nő is. A koronavirus.gov.hu adatai szerint súlyos véralvadási betegségben szenvedett. Eddig ő a legfiatalabb, aki koronavírus fertőzés következtében halt meg

Több mint 600-an vannak kórházban

Magyarországon eddig 877 főre koronavírus-fertőzött halt meg. 9149-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 088 fő. Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 49%-a, a gyógyultak 33%-a budapesti. 656 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 41-en vannak lélegeztetőgépen.

Egy 44 éves férfi el elhunyt

A keddi adatok szerint elhunyt egy 44 éves fertőzött. A hódmezővásárhelyi férfi egy hete került kórházba, tüdőgyulladást állapítottak meg nála. Majd a kórházban derült ki, hogy koronavírussal fertőződött meg.

Nem volt alapbetegsége

A vasarhely24.com azt írja, hogy a férfinek semmilyen alapbetegsége nem volt. A koronavírus egy hét alatt győzte le a szervezetét.

Túlsúlyosok is veszélyben vannak

A túlsúlyosokra Szlávik János főorvos szerint azért veszélyesebb a fertőzés, mert nehezebben kapnak levegőt, és rosszabb az oxigénforgalmuk. A Szlávik doktor azt is elmondta, hogy a koronavírus-fertőzés korai szakaszában kedvezőek a tapasztalatok a favipiravir hatóanyagú gyógyszerrel.

Van reménysugár

Szlávik János kiemelte: a favipiravir egy influenza kezelésére használható gyógyszer a Távol-Keleten, Magyarországon jelenleg kórházi körülmények között lehet adni a betegeknek.

Magyarországon is megkezdődik a gyártása

Azt mondta: Magyarországon elegendő mennyiség áll rendelkezésre belőle a betegek ellátására, de nemsokára itthon is megkezdődik a gyártása.     

Gyorsan hat

Hozzátette: adagolása a testsúlytól függ, naponta több tablettát kell beszedni. Úgy tűnik, nagyon kevés mellékhatása van, viszont gyorsan hat, a korai stádiumban kezelt betegeknél hamar elmúlik a láz és jobban lesznek – mondta.    

Jövő évig várni kell a vakcinára

Közölte: többféle vakcinakutatás folyik a világon, és néhány vakcinát már törzskönyveztek. Magyarország az Európai Unió tagállamaként elegendő mennyiségű vakcinához jut majd hozzá, de erre – úgy tűnik -, a jövő év elejéig várni kell – tette hozzá Szlávik János.

Nem szabad elhanyagolni a maszkok használatát

Szlávik János azt mondta, hogy fel kell hívni a figyelmet a maszkhasználat fontosságára, mert az még nem egészen elterjedt, nem mindenhol és nem megfelelően hordják az emberek. 

Kiemelt kép forrása: MTI/Árvai Károly