Az AstraZeneca gyógyszergyár brazil koronavírus-oltás kísérletei során egy önkéntes meghalt, közben a világ országai már a koronavírus-elleni oltás nagymennyiségű beadására készülnek.

Meghalt egy önkéntes

Az AstraZeneca gyógyszergyár brazil koronavírus-oltás kísérletei során egy önkéntes meghalt. Egyes hírek szerint viszont csak placebót kapott, s így könnyen bizonyítható lesz, hogy nem a kísérletek miatt vesztette életét – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Folytatják a tesztelést

Mindeközben az USA-ban mind az AstraZeneca, mind a J&J (Janssen) oltóanyagánál újra engedélyezik a harmadik fázisú kísérletek folytatását.

Oltások beadására készülnek

Ahogy finishébe érkeznek a kutatások, amelyek az egyes oltóanyagok esetében sokszor 60 ezer ember részvételével történő vizsgálatot jelentenek, egyre elkerülhetetlenebbnek látszik, hogy a híráram is növekedjen, jó és rossz hírekkel vegyesen. Ugyanakkor a világ felkészül az oltások nagy mennyiségű beadásának időszakára.

A belga gyárban minden oké az oltással

Kirúgták a szegedi kutatóintézetből, most talán mégis neki köszönhetjük a koronavírus elleni oltást – írtuk néhány napja. Megkezdődött több ezer koronavírus elleni vakcina gyártása a Pfizer gyógyszergyár belgiumi üzemében. Év végéig 100 milliót darabot állítanak elő. A végleges engedélyezés még pár hétig tarthat, a gyártó azonban annyira biztosra megy, hogy nem állnak le a gyártással. A koronavírus-elleni védőoltás alapjait magyar kutatók rakták le.

100 millió oltást gyártanak

Az amerikai óriásvállalat, a Pfizer tervei szerint, a BioNTech vállalattal közösen kifejlesztett oltóanyagból még ebben az évben százmillió adagnyi vakcinát készítenek el, melyből negyvenmillió oltóanyagot az Egyesült Királyságnak szánnak – írja Dailymail.com.

Kisújszállási kutató ötlete

A BioNTech nevű német cégben évek óta több magyar származású kutató dolgozik, a legismertebb közülük a kisújszállási születésű Karikó Katalin, aki a Szegedi Tudományegyetemen végzett, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett dolgozni.

Szegedről kirúgták, beindult a nemzetközi karrier

A szegedi intézetből 1985-ben kirúgták, azóta külföldi egyetemeken, kutatóintézetekben dolgozik az úgynevezett mRNS technológián. Az utóbbi majdnem 10 évben pont annál a BioNTech-nél fejleszt, akik együttműködnek a Pfizerrel a koronavírus kifejlesztésén.

Szegeden figyelt fel a technológiára

Az mRNS technológiára Karikó Katalin még szegeden figyelt fel, akkor jött rá, hogy mennyire hatékony módszer és gyorsan lehet vele oltásokat, gyógyszereket kifejleszteni.

Nagyon biztonságos

Az mRNS oltás lényege, hogy nem legyengített vírusból készül, ezért nagyon biztonságos. Az mRNS amolyan üzenőmolekula, amely segít időben megtanítani a test védekezősejtjeinek, hogyan kell elbánni a koronavírusokkal.

Már kérik az engedélyezést

Az amerikai Pfizer gyógyszergyár novemberben már kéri Európa legnagyobb magántulajdonban lévő biotechnológiai vállalatával, a BioNTech gyógyszergyártóval közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina engedélyezését – ezt pénteken jelentette be Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója. Akkor tudatta, hogy sürgősségi eljárást kérnek az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelettől (FDA) a készítmény forgalomba hozatalához.

Jók az eredmények

A szakember a vakcinával folytatott eddigi kísérletek eredményeit jónak értékelte, s mint írta, ezeket részletesen be is terjesztik az FDA-hez. Ha az oltás tényleg hatékony lesz, a szegedről kirúgott magyar kutatónak sokat köszönhet a világ.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán