71 éves korában meghalt Falus Ferenc volt országos tiszt ifőorvos – tájékoztatta a Telexet fia, Falus Dániel. Falus Ferencet csütörtökre virradóra, álmában érte a halál. A volt tisztifőorvos múlt pénteken kapott szívinfarktust, a budapesti Szent János Kórházban kezelték.

Infarktust kapott

Falus Ferenc 71 éves korában hunyt el, erről a fia tájékozatta a Telexet. A volt tiszti főorvost csütörtökre virradóan érte a halál, álmában. Falus Ferenc múlt héten pénteken kapott szívinfarktust, ezt követően a budapesti Szent János Kórházban kezelték.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mentősként kezdte

Falus Ferenc a pályfutását mentősként kezdte, amire nagyon büszke volt. Később tüdőgyógyászként dolgozott az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben, majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Pulmonológiai Klinikájának osztályvezető egyetemi adjunktusa lett.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A 90-es években

Az 1990-es években az amerikai kézben lévő Harris Egészségügyi Szolgálat ügyvezetőjeként tevékenykedett, majd 1994-ben a cég többségi tulajdonosa lett. 1995-ben az Állami Számvevőszék jelentése kifogásolta, hogy a Harris debreceni leányvállalata nem tudta igazolni, hogy az OEP-től kapott több millió forintos támogatást betegápolásra költötték. Később az országgyűlés vizsgálóbizottsága kiderítette, hogy a cég a Horn-kormánytól és a Soros Alapítványtól is kapott támogatást.

Játékszenvedély-betegeket gyógyító osztály

1995-ben az újonnan alakult Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület első elnöke lett. 2001 decemberétől 2007-ig a Fővárosi Önkormányzat Nyírő Gyula Kórház főigazgatójaként tevékenykedett, ahol létrehozta az ország első játékszenvedély-betegeket gyógyító osztályát.

Felmentették tisztségéből

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vezetését 2007. február 1-től látta el. 2010. július 7-i hatállyal bizalomhiány és az ÁNTSZ működésével kapcsolatos problémák miatt felmentették tisztségéből.

Politikai szereplvállalása

2012-ben a Haza és Haladás Egyesület alapítói között szerepel, amely egyesület az Együtt 2014 párt egyik alapító szervezete. A 2014-es országgyűlési választás kampányában vidéki fórumokon jelent meg az Együtt-PM színeiben. 2014 nyaráig a szocialista párt tagja volt. Az októberre kitűzött önkormányzati választáson az Együtt-PM II. kerületi polgármesterként indította volna, de augusztus 4-én a baloldali ellenzéki pártok – az MSZP, a DK és az Együtt-PM – képviselői bejelentették, hogy a közös jelöltjük Falus Ferenc lesz Tarlós István ellen a budapesti főpolgármesteri tisztségért.[10] Később Horváth Csaba (MSZP) cáfolta, hogy ez már végleges megállapodás lenne.

Közös főpolgármester-jelölt

A három párt képviselői – köztük Molnár Csaba – augusztus 15-én mutatták be Falus Ferencet közös főpolgármester-jelöltként és Tarlós kihívójaként. Augusztus 25-én feltöltött az internetre egy videót, melyen csatlakozott a nemzetközi karitatív „jegesvödör-kihíváshoz” (Ice Bucket Challenge). A jelenet széles körű kritikát kapott a jobb- és baloldali sajtóban egyaránt. A videóért egyik jelölő párt sem vállalta a felelősséget.

Szociális érzékenység

Augusztus 26-án, az Indexnek adott interjújában az alkalmasságára vonatkozó kérdésre annyit mondott: azért ő a legalkalmasabb, mert ő „az első, akit a három demokratikus párt egységesen támogat”. A riportban kifejtette, hogy nincs szüksége kommunikációs tréningre, sem személyiségfejlesztésre, majd elmondta, hogy a szociális érzékenység jellemzi őt a leginkább, és egy strapabíró, nagyon kedves, nagyon unalmas, nem okos lóhoz hasonlította magát.

Ez volt a programja

2014. szeptember 5-én hirdette meg a programját, melyben a „súlytalanság helyett az ellensúly szerepét” szánja a fővárosnak. A programjában Budapesti Fejlesztési Központot hozna létre, térfigyelő kamerákat és ingyen wifit telepítene a közterületekre, segítené a hajléktalanokat és a romákat. A közlekedés fejlesztése érdekében a 3-as metróhoz új kocsikat vásárolna, a 4-est meghosszabbítaná a Bosnyák térig, illetve a budaörsi virágpiacig, ezenkívül felújítaná a Petőfi és a Lánchidat, és egy újabb hidat is építene, valamint szélvédetté tenné a villamos- és buszmegállókat. A programban foglaltak finanszírozására nem tért ki még újságírói kérdésre sem. Miután lemondta a Republikon Intézet által szeptember 25-re szervezett ellenzéki főpolgármester-jelölti vitát, és 26-án a Facebook oldalára kiírta, hogy „Én vagyok az egyetlen, akit három párt támogat. (…) Én vagyok az egyetlen, aki Tarlós Istvánt akarja legyőzni”, a következő munkanapon, 29-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy visszalép a jelöltségtől.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Falus Ferenc – Forrás: YouTube