Nyolcvanegy éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze – tudatta a család szombaton az MTI-vel.

Hosszú betegség után hunyt el

Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután. Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Legendás szerepek

A Kossuth-díjas színészt olyan darabokban láthatták a nézők, mint a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák. Játszott többek közt a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok című filmekben, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ádám Ottó, Ascher Tamás, Fehér György, Dömölky János és Mundruczó Kornél.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Haumman Péter 81 éves volt

Fotó: MTI/Haumann Péter családja által közzétett kép

Jászai Mari és Kossuth-díj

Művészi munkásságát 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

A Halhatatlanok társulata

A Halhatatlanok Társulatának 1997-ben lett tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

Tavaly arról beszélt, már nem akar visszatérni a színpadra

Haumann Péter tavaly már arról beszélt, nem szeretne visszatérni a színpadra. A Kossuth-díjas színész Budapestről a Balatonra költözött. Paloznakon élt feleségével. Kapcsolódó: “Nem akarok visszatérni a színpadra” – végleg abbahagyta a színészetet és a Balatonra költözött Haumann Péter

A Katonában játszott

A budapesti Katona József Színházban töltött utolsó éveiről azt mondta, nem volt boldog. Szerinte jó színházról van szó, de vele „nem tudtak igazán gazdálkodnil”, pedig volt még benne erő.

Nagy pillanatok

Haumann Péter a tavalyi beszélgetés során a leghíresebb darabjaira is visszagondolt, hogy mennyit adott számára a III. Richárd vagy Szókratész szerepe. De érdekes, hogy ezek mellé a nagy pillanatok mellé olyanok is befértek, mint Hókuszpók a Hupikék törpikékből.

Hupikék törpikék

“Fene se gondolta volna, hogy a Hupikék törpikék legalább olyan érvénnyel merül fel, mint a III. Richárd” – fogalmazott akkor az ATV-nek adott interjújában a Nemzet Színésze. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A 80. születésnapja alkalmából még interjút adott:

Kiemelt kép: Haumann Péter – Forrás: MTVA