67 évesen meghalt Törőcsik András, az Újpesti Dózsa korábbi 45-szörös válogatott labdarúgója. Halálhírét a családja erősítette meg a Nemzeti Sportnak, az egykori focista tüdőgyulladás következtében hunyt el, a budapesti Honvédkórházban.

Utolsó futballzseni

Törőcsikről úgy vélik, ő volt utolsó magyar futballzseni, aki karrierje során két nagy töréssel kellett szembenézzen. 1978-ban az argentínai világbajnokságon történt kiállítása, valamint az 1979-es súlyos autóbalesete következtében csípőízületi töréses ficamot szenvedett, ami miatt nem tudott eleget tenni a világválogatotti meghívásnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Aranylabda-szavazás

Az egykori labdarúgó többször is felkerült a France Football Aranylabda-szavazásának a listájára, ahol 9. hely lett a legjobb eredménye.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Népszerűsége

A focista éveken át volt mind az ország, mind pedig a klubcsapata, az Újpesti Dózsa egyik legnépszerűbb játékosa. Egyedi megoldásait, cseleit és trükkjeit máig emlegetik a sport rajongói.

Külföldre szerződött

Harmincéves korában külföldön szerződött és a Montpellier játékosa lett. 1988-ban hazatérése után a Volán SC-ben, aztán Kanadában teremfutball-csapatokban játszott.

Súlyos sérülés

Az MTK-VM csapatában a Verebes-korszakban játszott, és végül ott is fejezte be egy súlyos sérülés miatt a vártnál jóval hamarabb a pályafutását. Virtuóz játéka kapcsán még egy rigmus is született, a legendás „Táncolj, Törő!”

A visszavonulása után

Visszavonulása után az örökös Újpest-VIP-bérletének tulajdonosaként járt ki az újpesti csapat hazai mérkőzéseire. Ugyanígy 1985. június 13-án született Attila fia meccseinek hűséges nézője is volt.

Életmentő műtét

2014-ben a Merényi Gusztáv Kórházban operálták, életmentő műtétét követően a a berceli Rózsák Völgye Szociális Otthonban volt rehabilitációs kezelésen. 2016-ban összefogtak az MTK és az Újpest szurkolói a beteg labdarúgó megsegítésére.

Két agyműtét

Két agyműtétjét követően új helyen, Budakeszin a Honvéd Rehabilitációs Intézetben ápolták, ahol mindent elkövetett, hogy minél jobb fizikai állapotba kerüljön.

Könyv is jelent meg róla

2019-ben jelent meg ifj. Dunai Ede író Törő visszatér című könyve az Aposztróf Kiadó gondozásában, amelyben Törőcsik András szemüvegén keresztül ismerhette meg az olvasó a pályafutását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Törőcsik András – Forrás: YouTube