Az Autómentes Naphoz kapcsolódva szeptember 22-én, pénteken is megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt. Pénteken az Eötvös tér és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utca között, szombaton és vasárnap a hétvégi rakpartnyitások alkalmával már megszokott útvonalon, az Irányi utcai lehajtótól a Margit hídig lesz bejárható a rakpartszakasz.

Autómentes nap

A pihenni, mozogni vagy edzeni vágyók már szeptember 22-étől, péntektől birtokukba vehetik a Pesti alsó rakpartot. Az Európai Mobilitási Hetet záró Autómentes Napon teljes szélességében megnyílik az Eötvös tér és az Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakasz, ahol a fővárosiak és az idelátogatók csendes, nyugodt, gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezhetik Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Fokozott figyelem

Szeptember 23-án és 24-én (szombaton és vasárnap) a bejárható rakpartszakasz az Irányi utcától a Margit hídig tart majd, ahogy azt a rendszeres hétvégi rakpartnyitásokon megszokhatták az arra járók. A BKK azt kéri a kerékpárral, rollerrel vagy gördeszkával közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogos felnőttekre és gyermekekre.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Térképen a részletek:

A rakpart megnyitás megközelítése

Különböző programok

A Jane Haining rakparton pihenőpark és ideiglenes köztér várja az arra járókat, a 2-es villamos vágányai alatt pedig nyitva áll a közösségi viadukt. A rakpartnyitást különböző szórakoztató, zenés és ismeretterjesztő programok színesítik, ezekről a Budapest 150 oldalon olvashatók a részletek.

Hétfő hajnalig

Az érintett rakpartszakaszra a csütörtökről péntekre virradó éjszakától hétfő hajnalig nem hajthatnak be a gépjárművel közlekedők. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet le a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt. Az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni. Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a megnyitott rakpartot.

Európai Mobilitási Hét

Az Európai Mobilitási Hét (szeptember 16–22.) pénteken zárul az Autómentes Nappal, a rakpartnyitás szervesen kapcsolódik a rendezvénysorozat céljához. E célok eléréséhez az egyik legfontosabb eszköz a fenntartható közlekedési módok támogatása, és a használati arányuk növelése. Ebben kiemelt szerep hárul a közösségi közlekedésre, amelyhez szorosan kapcsolódnak a kis helyigényű, fenntartható közlekedési formák (például a gyaloglás és a kerékpározás), valamint a megosztott mobilitási szolgáltatások (például a kerékpár és a roller). A fenntartható közlekedési módok támogatása lehetőséget teremt arra is, hogy köztereinken minél nagyobb hely maradjon találkozási pontok, zöldfelületek, teraszok kialakítására.

Tartalmas szórakozást nyújtott az egy hónapos nyári nyitás

Az egy hónapig tartó nyári rakpartnyitás idején változatos programok, koncertek, versenyek várták a látogatókat Budapest legszebb panorámájú nyilvános „teraszán”, a Pesti alsó rakpart Eötvös tér és Irányi utca közötti szakaszán. Ezt követően – szeptember első hétvégéje óta – újra rendszeres a hétvégi rakpartnyitás. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: BKK