Tegnap is folytatódott a kedden kezdődött sztrájk az Operaházban. A szerda délután hat órára kitűzött Erkel Ferenc Hunyadi Lászlóját jelentős csúszással kezdték el, a nézőket is késve engedték be. A zenekar csak nyolckor kapcsolódik be az előadásba, azonban csak a legismertebb részeket játsszák majd. Több néző pedig otthagyta az előadást.

Szerdán is sztrájkoltak

Az előadás előtt az Opera főigazgatója, Ókovács Szilveszter keddhez hasonlóan szerdán is beszédet tartott. Az Index szerint azt mondta, „nincs az a mozdonyvezető”, aki meggátolhatná az előadást, amelyet egy 15 perces, az Operaház történetéről szóló filmmel kezdik, utána szünet következik, ezalatt a nézők kimehetnek „az elhíresült büfébe“. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Felálltak a nézők

Ókovács Szilveszter az mondta, hogy a nézők berendezkedhetnek egy olyan előadásra, amelyben az énekesek zongorával fognak előadni részleteket a Hunyadi Lászlóból. „Ez a haditerv. Akinek ez az ajánlat nem szimpatikus, az nyugodtan sarkon fordulat, és elmehet”– mondta főigazgató, aki hozzátette, a jegy árát visszafizetik azoknak, akik távoznak. Az Index azt írja, hogy 30-40 néző a kisfilm utáni szünet elején a pénztár felé vette az irányt, hogy visszaváltsa a jegyét, összességében pedig mintegy százan lehettek azok, akik visszakérték a jegy árát.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem is tárgyalnak

Szerda reggel az ATV Start vendége volt Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, akit azt mondta, a tárgyalások jelenleg nem zajlanak sehogy, hiszen az Operaház főigazgatója azt az alapvető kötelezettségét is elmulasztja teljesíteni, miszerint sztrájk idején a felek kötelesek a sztrájkról szóló törvény szerint tárgyalásokat folytatni a konfliktus mielőbbi megszüntetése érdekében. – mondta a műsorban Bárány, aki szerint a vitájuk nem az Operaház vezetésével van, hanem a főigazgató és a szakszervezetek között létezik.

Vita az előadás előtt

„A főigazgató kényúrként, hűbérúrként vezeti rábízott intézményt, állandóan az kell, hogy történjen, amit ő elképzel. Egyfelől van egyfajta elismerése a követeléseink jogosságának, de amikor ennek hangot adunk, kiállunk, azt minden erővel igyekszik elnyomni. Ahogy azt tegnap este is tette, amikor az előadás kezdete előtt a színpadra rendelte az előadásban szereplő művészi és műszaki állományt és ott próbálta lebeszélni őket arról, hogy sztrájkoljanak. Ugyanakkor, amikor mi a másik szakszervezeti vezetővel, Rotter Oszkárral megjelentünk, a vita egy bizonyos fázisában már ott tartottunk, hogy biztonsági őrrel akart minket kivezettetni a színpadról” – mondta a szakszervezeti vezető.

Ókovács cáfol

Ókovács Szilveszter az elmúlt napokban több Facebook-posztban is cáfolta Bárány Balázs Péter – szerinte túlzó és önellentmondó – állításait az operaházi bérfejlesztések mértékéről. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Magyar Állami Operaház