Elsőfokú viharjelzés van érvényben szombat éjjelig, derül ki az OMSZ figyelmeztetéséből. Ezzel csupán csak annyi a probléma, hogy szombaton tervezték pótolni az augusztus 20-án elmaradt tűzijátékot, ám úgy tűnik az időjárási körülmények ezúttal sem kedvezők.

Figyelembe veszik?

Persze kérdés, hogy a kormány figyelembe veszi-e a figyelmeztetést a múlt heti események után, amikor elmaradt a vihar meg az eső, az OMSZ vezetőit pedig végül elbocsátották. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pest megyében zivatar lehet

Az OMSZ előrejelzésében egyébként azt írják, hogy Pest megyében zivatar alakulhat ki, elsődleges veszélyforrást pedig a villámlás jelent, továbbá megerősödhet a szél és jégeső is előfordulhat.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Figyelmeztetést adtak ki:

Főleg a Dunántúlon

“Szombaton napközben a mainál nagyobb számosságban várható zivatar, főként a Dunántúlon. Alacsonyabb valószínűséggel a középső és déli tájak környezetében is alkalmasak lehetnek a feltételek zivatarok kialakulásához.”

Nagy eső lehet

“Az erősebb cellákat (amelyek főként a Dunántúlon lehetnek) felhőszakadás-szerű csapadék (>10-30 mm), viharos széllökés (60-75 km/h) és jégeső (ált. 1-2 cm átmérő) is kísérheti. A Dunántúlon várhatóan az éjszaka folyamán is aktív maradhat a légkör” – írja oldalán a meteorológiai szolgálat.

Többórás napsütés után

A szöveges előrejelzés tanúsága szerint szombaton egyébként több órás napsütés várható, de délután nyugat felől megnövekszik a fátyolfehőzet, valamint elsősorban a Dunántúlon egyre nagyobb területen válik erőteljessé a gomolyfelhő-képződés.

Csapadékgócok

Mint írják kiemelten a Dunántúlon várható elszórtan nagyobb eséllyel zápor, zivatar, de a középső országrészben és a Duna-Tisza köze déli részén is kialakulhatnak kisebb valószínűség mellett ilyen csapadékgócok. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében fordulhatnak elő erős vagy viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 36 fok között alakul, az Alföldön lesz a legmelegebb. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció