Mint ahogyan arról korábban a BudapestKörnyéke is beszámolt állítólag Müller Cecília és Kásler Miklós titokban feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmát is, de erről a közvéleményt elfelejtették tájékoztatni. Ennek kapcsán most az operatív törzs sajtótájékoztatóján cáfolták a médiában megjelenő híreket.

Álhír

Az Operatív Törzs álhírnek nevezte, hogy Müller Cecília titokban feloldotta az idősotthonok látogatási tilalmát. A tisztifőorvos ugyanis csak ajánlást tett a szabályok lazítására, amiről még nem született hivatalos döntés. 

Továbbra is érvényben van a tilalom

Kiderült ugyanis, hogy a Népegészségügyi Központ hatályos rendelkezése továbbra is érvényben van, és tiltja az idősotthonok látogatását.

Megszólalt Galgóczi Ágnes

Galgóczi Ágnes, a Népegészségügyi Központ járványügyi vezetője határozottan cáfolta a tilalom feloldását. Az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a jelenlegi járványhelyzetben veszélyes lenne az időseket a fertőzés kockázatának kitenni. Hozzátette: az ünnepek előtt meg fogják teremteni annak a lehetőségét, hogy a lakók és családtagjaik találkozhassanak, „erről rendelkezés születik majd” – mondta. 

Tömeges fertőzés alakulhat ki

Ráadásul az idősotthonokban, ha valaki elkapja a vírust, abból könnyen tömeges fertőzés alakulhat ki, és a koronavírus áldozatainak többsége 65 év feletti, krónikus beteg a statisztikák szerint.

Folyamatban a vakcina

Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden közölte, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozáson fog dönteni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának engedélyezéséről.

Előbb döntenek

A döntés időpontját az eredetileg tervezetthez képest több mint egy héttel előre hozta az amszterdami székhelyű uniós ügynökség.

Ez esetben fogják engedélyeztetni

Az EMA közölte, hogy hétfőn kiegészítő adatokat kapott az amerikai gyógyszeripari és a német biotechnológiai vállalattól. “Amennyiben ezek a vakcina minőségére, biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó adatok kellően megalapozottak annak megállapításához, hogy az oltóanyag előnyei felülírják a lehetséges kockázatokat, akkor az EMA engedélyt ad a forgalomba hozatalra” – olvasható az ügynökség közleményében.

Pár hét és elkezdődhet a vakcina beadása

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést, hangot adva reményének, hogy az oltás beadása még az év vége előtt megkezdődhet – írja az MTI.

Nem lehet majd választani

“Változatlanul bízunk abban, hogy jövő tavasszal ott tartunk majd, hogy minden, Magyarország által megrendelt külföldi vakcina rendelkezésre fog állni és akár többféle, a hatóság által is engedélyezett vakcina is lesz nagy mennyiségben, amikből akkor majd akár választani is lehet – közölte néhány nappal ezelőtt a koronavírus sajtóközpont, azonban Müller Cecília a december 8-i sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nem lehet majd választani a vakcinák közül, erre a sajtóközpont úgy reagált, hogy jelenleg Magyarországon nincs engedélyezett, koronavírus elleni vakcina. Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy a magyar emberek nem is tudnak miből választani jelenleg.

Kiemelt kép. Illusztráció