Mától ismét megnyílik a pesti alsó rakpart egy szakasza a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt húsvéthétfőn este 11 óráig.     

Autómentes

A gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között használhatják autómentes környezetben a rakpartszakaszt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ahol nem szabad gyalogolni

Az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján, vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Tájékoztatók

Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a rakpartnyitás helyszínét. A teljes átadásáig a Lánchíd és a kapcsolódó járdaszakaszok továbbra is munkaterületnek számítanak, emiatt a megnyitott pesti rakpartszakaszon közlekedők a Széchenyi István térnél letérve az ajánlott gyalogosútvonalat használhatják; erre a kihelyezett tájékoztatók is figyelmeztetnek.

Változik a közlekedés

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta húsvétkor változik a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok közlekedési rendje. A társaság most arról adott tájékoztatást, hogy melyik nap melyik menetrend lesz érvényben. Mindeközben közlekedési tanácsokat adott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. is a húsvéti hosszú hétvége kapcsán.

A pontos közlekedési rend

A vonatok április 7-én a szombati, 8-án és 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi, 11-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek.

Érdemes elővételben

Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

Módosul a buszok és a HÉV-ek közlekedése is

A Volánbusz járatok és a MÁV-HÉV járatok közlekedési rendje is módosul. Április 6-án (csütörtökön) a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár. Április 7-étől 10-éig (nagypéntektől húsvéthétfőig) a HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben (kivéve a H7-es HÉV-en, amely április 8-án szombati menetrend szerint jár).

A jövő keddi menetrend

Április 11-én (kedden) a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben hétfőtől csütörtökig érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint közlekedik. Érdemes böngészni a bkk.hu/menetrendek weboldalt vagy használni a BudapestGO utazástervezőt – írja a MÁV-HÉV Zrt.

Tanácsok a közutakra

Idén a húsvéti ünnepek és a tavaszi iskolai szünet egybeesnek, ezért a közlekedőknek érdemes azzal kalkulálni, hogy már április 6-án, csütörtöktől megváltozhat a forgalom megszokott rendje a tavaszi szünet első napja miatt, illetve tekintettel arra, hogy nagypéntek is szünnap, ezért sokan már mától útra kelhetnek – hívja fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Figyeljünk a kamionokra

Mivel csütörtök 22 órától péntek 22 óráig, illetve szombat 22 órától hétfő 22 óráig lesz érvényben kamiontilalom, ezért az ettől eltérő időszakokban még a szokásosnál is nagyobb kamionos forgalomra számíthatnak a közlekedők, főleg a gyorsforgalmi utakon.

Nagy lesz a forgalom hétfőn

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy húsvét alkalmával a legtöbben hétfőn indulnak útnak. Így a Magyar Közút szakemberei azt javasolják, hogy aki teheti, az inkább hétfőn minél később vagy kedd reggel kelljen útra, ha egy hosszabb vidéki utazás után szeretne hazatérni.

Változékony idő várható

A meteorológiai előrejelzések alapján változékony időjárás várható a hosszú hétvégén, így a közlekedőknek érdemes lesz a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel és odafigyeléssel vezetniük. Tekintettel arra, hogy időszakosan nagyobb lesz egyes útszakaszokon, főleg az autópályákon és a főutakon a forgalom, ezért az autósoktól azt kérik, hogy tartsanak nagyobb követési távolságot, legyenek türelmesek, vezessenek lassabban, hogy a ráfutásos, koccanásos balesetek elkerülhetők legyenek – tájékoztat a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Tájékozódjanak!

Arra is kérik a sofőröket a szakemberek, hogy a következő napokban is, még indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról a Magyar Közút Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu oldalon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Rakpart – Forrás: RTL Klub