Amint arról beszámoltunk, csütörtökön 7 év fegyházra ítélte a bíróság elsőfokon Gyárfás Tamást. A vád szerint ő adta ki az utasítást Fenyő János megölésére. Az egykori producer nem fogadja el az ítéletet, ezért már a tárgyalóterembe kijelentette, hogy fellebbezni fognak. A bíró nem rendelte el Gyárfás Tamás azonnali letartóztatását, annak ellenére, hogy az ügyész ezt kérelmezte. Mivel az ügy folytatódik, ezért elképzelhető, hogy szigorúbb büntetést kap a Nap-kelte egykori tulajdonosa.

Tasnádival is tárgyalt Fenyőről?

A 6 éve tartó eljárásban korábban Tasnádi Pétert is beidézte a bíróság. Ő azt állította, hogy Gyárfás Tamás pénzt ajánlott neki, ha elteszi láb alól Fenyő Jánost. A magyar Keresztapaként hírhedtté vált Tasnádi állítása szerint 20 millió forintot kapott Gyárfástól, hogy ölje meg Fenyő Jánost. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt tanácsolja Gyárfásnak

„Van egy tanácsom Gyárfás Tamás számára: ha túl akarja élni, minél kevesebbet mozogjon a fegyház területén. Tanuljon, kösse le magát. Én is ezt csináltam. Összesen 13 és fél évet voltam rács mögött, ebből 10 évet egyszemélyes zárkában ültem – nyilatkozta Tasnádi Péter az AcNews-nak Gyárfás Tamás ítélete után.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nehéz a rácsok mögött

„Hogy mi vár rá a rácsok mögött? Megjelennek a hiénák, rárepülnek a pénzére, mert tudják, hogy gazdag. Mivel ő végtelen intelligens, kulturált ember, fel kell készülnie arra, hogy mindennek az ellenkezője fogadja, mint amihez hozzászokott. A kaja mennyisége, minősége tragédia, akár a tisztálkodási lehetőségei. Csak az fürödhet minden nap, aki dolgozik. Ha teheti, egyszemélyes zárkába kérje magát. Sportoljon, tanuljon, kösse le az idejét. Gyárfás a jövő hónapban 75 éves lesz. Ha a fentieket betartja, van esélye, hogy élve kijön a fegyházból” – mondta Tasnádi Péter.

6 éve tart az ügy

Hat éve húzódott Gyárfás Tamás és Portik Tamás ügye elsőfokon a Fenyő-gyilkosság 26 éve megoldatlan ügyében. Az ügyészség szerint 1998 elején egy bérgyilkos Gyárfás Tamás felbujtására és az Aranykéz utcai robbantásért is elítélt Portik Tamás megbízására ölte meg a kilencvenes évek ismert médiavállalkozóját, Fenyő Jánost. 

2018-ban gyanúsították meg

A gyilkosság miatt 2017-ben életfogytiglanra ítélték Jozef Roháčot, ekkor még a vádhatóság nem nevezte meg, ki lehet a megbízó. 2018-ban gyanúsították aztán meg Gyárfást és Portikot, 2019-ben emeltek vádat ellenük.

Mindketten tagadtak

Gyárfás Tamás mindvégig következetesen tagadta, hogy bármi köze lenne Fenyő János 1998. február 11-én történt meggyilkolásához. Bár a tárgyalás során ritkán szólalt meg, az utolsó szó jogán elmondott többnapos beszédében Portik Tamás tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz, legfőképp pedig azt, hogy erre Gyárfás Tamás bujtotta volna őt fel.

Pletyka szinten terjedt

Gyárfás neve sokáig pletyka szintjén merült csak fel az ügyben a Fenyő és a Gyárfás közötti, ’90-es évek végén kiéleződő konfliktusok miatt: vádemelés azonban csak jóval később történt a gyilkossági ügyben.

A közügyektől is eltiltották

Gyárfás Tamást a Fővárosi Törvényszék felbujtóként bűnösnek találta és hét év fegyházra, míg Portik Tamás szintén bűnös, és őt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a Fenyő-gyilkosság miatt. Portik az ítéletből minimum 20 évet biztosan le kell, hogy töltsön. Gyárfás Tamást tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Legkorábban büntetése 4/5-ének letöltése után kerülhet feltételes szabadlábra.

Riválisok voltak

Gyárfás Tamás az 1990-es években ismert vállalkozó volt, a legnagyobb vetélytársa pedig az a Fenyő János volt, aki többek között a VICO Rt.-t vezette. Az üzleti viták és hatalmi harcok miatt a 90-es évek közepére megromlott a kapcsolatuk. A gyanú szerint Gyárfás Tamás először, 1997-ben Tasnádi Pétert bízta meg Fenyő János meggyilkolásával, amiért 12 millió forintot ajánlott fel. Tasnádi ezt elfogadta, a pénz felét előre elkérte, ezek után azonban nem tett semmit, Gyárfás ezért fordult Portik Tamáshoz.

A piros lámpánál ölték meg

Portik, miután elfogadta Gyárfás Tamás megbízását, a szlovák maffia bérgyilkosát, Jozef Rohácot bízta meg a meggyilkolásával. 1998. február 11-én Fenyő János a 2. kerületi Margit utcában hajtott a kocsijával, közben a barátnőjével beszélgetett telefonon. Amikor a körúthoz ért, megállt a piros lámpánál. A mögötte lévő autóból, ami addig követte, kiszállt Jozef Rohác és odament Fenyő mellé. Egy Agram 2000-es, hangtompítós gépfegyverrel legalább 20-szor rálőtt. Rohác ezek után elfutott, Fenyő János pedig a helyszínen belehalt a sérüléseibe.A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tasnádi Péter, Gyárfás Tamás – Forrás: BPK montázs