A Magyar közlönyben szerda este megjelent, hogy 5,5 millió beoltott után megszűnik a maszkviselési kötelezettség és újabb enyhítések jönnek. Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások, számtalan helyre védettségi igazolvány nélkül mehetünk, a lakodalmakban már négyszáz vendég is mulathat. Az enyhítésekről Zacher Gábor toxikológusnak nagyon nincs jó véleménye.

Puszi jobbról és balról

„A betegek és az elhunytak száma csökken, aminek persze nagyon örülünk. De itt vannak a mutánsok. Ha valakiben, mondjuk egy védett személyben ott a mutáns, és elmegy szórakozni a barátokkal: puszi jobbról, puszi balról, és máris megkapta a nem védett, oltatlan barát a mutáns vírust. A beoltottnak semmi baja, vagy enyhe tünetekkel megússza, a védettség nélküli barátok sorsa pedig ismét ijesztően, akár tragikusan is alakulhat – mondta Zacher Gábor az IndexnekA BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

5,5 millió beoltott

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lép életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A magyar lakosság magas átoltottságnak köszönhetően a járvány harmadik hulláma elvonult, az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, így az élet fokozatosan visszatérhet a normális kerékvágásba – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Nem kell maszk a boltokban

A kormányzati tájékoztató oldalon szerda kora este összefoglalták az enyhítés alappilléreit. Eszerint 5,5 millió beoltott után: a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.

Nem kell védettségi az étteremben, szállodában

Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.

400 fős lagzit is lehet tartani

Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre,  lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.

Koncertekre, meccsekre továbbra is kell védettségi

Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok; ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

Zacher doktor szerint nem logikus

Zacher Gábor mindenkinek azt tanácsolta, hogy vegye fel az oltást, hiszen, mint mondta, nincs vége a háborúnak. Zacher doktor a korlátozások lazításával kapcsolatban elmondta: „A beszúráshoz kötni az enyhítést szakmailag nem logikus döntés. Hiszen az 5,5 millió oltás még nem jelenti azt, hogy 5,5 millió védett ember van.”

Csökkent az oltási hajlandóság

Zacher Gábor hozzátette: „Lehet, hogy az első oltás után is kialakul egy minimális védettség, de a teljes biztonság a második oltás után 12-16 nappal lesz. A probléma az, hogy az oltási hajlandóság csökkent, és rengeteg ember nem tudja megfogalmazni, hogy miért nem vette még fel az oltást. Tehát a kórházban amikor megkérdezem, hogy miért nem kapott még vakcinát, olyan válaszokat kapok, mint a „csak”, „csakúgy”, „nem tudom”, „nem kerestek még” – mondta Zacher Gábor.

Sokan chiptől és génmódosítástól félnek

Az orvos megítélése szerint nem jó az oltások propagandája, tapasztalata szerint még mindig attól rettegnek az emberek, hogy chip kerül a szervezetükbe, illetve, hogy módosítják a géneket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Youtube/Szféra