Több olvasónk is kérdezte tőlünk, hogy mikor cserélik le a régi HÉV szerelvényeket korszerű MÁV-Desiro motorvonatokra. Megérkezett a MÁV válasza.

Korábban megírtuk, hogy a képünkön látható Siemens Desiro típusú dízel motorvonatot teszteltek a ráckevei HÉV vonalán, a szerelvény utasokat nem szállított, próbajáratként közlekedett a MÁV-HÉV és a MÁV-Start együttműködésének részeként.

Desiro próbamenet

A próbamenet során vizsgálták a jármű, a vasúti pálya és annak környezetének kapcsolatát, kölcsönhatását. A csúcsidőn kívüli próbamenet nem befolyásolta sem a vasúti, sem a HÉV-járatok menetrendjét. Akkor azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a teszteléssel az a cél, hogy gyorsan élesíthető technológiai terveket, megoldásokat dolgozzanak ki olyan rendkívüli helyzetekre, amikor esetleg motorvonatokkal kell pótolni a HÉV-eket.

Pár nappal később arról tájékoztatta a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált a MÁV, hogy a sikeres próbamenet után egy két egységből álló Desiro motorvonat segíti a ráckevei (H6-os) vonal közlekedését. A menetrend nem módosul, a vonatokon a HÉV-menetjegyek és -bérletek ugyanazokkal a feltételekkel érvényesek, mint a HÉV-szerelvényeken.

Desiro vonatok a HÉV-vonalakon?

A szép vonatok felbukkanása után több olvasónk is azt kérdezte, hogy az általa használt vonalakon, például a csepeli vonalon mikortól lehet ilyen modern vonatokkal utazni. A BudaPestkörnyéke.hu hírportál kérdésére a MÁV-tól az alábbi tájékoztatást kaptuk:

“Jelenleg is motorvonatok közlekednek a HÉV vonalakon, a társaság személyszállító járműállománya 98 darab villamos motorvonatból áll. A Desiro dízel motorvonatok júniusban átmeneti segítséget nyújtottak egy nagyobb horderejű karbantartási időszakban. A MÁV-HÉV prioritásként kezeli a járműpark megújítását, ennek előkészítése már folyamatban van, de a vonatok cseréje, illetve a fiatalabbak felújítása hosszabb időt igényel.”

Kiemelt kép: MÁV