Az ellenzéki pártok közösen szerveztek tüntetést szombat délutánra a tervezett Fudan Egyetem ellen. Az ügy  lényege, hogy a kormány a Dél-Pestre tervezett, egyetemistáknak megfizethető lakhatást ígérő Diákváros területének nagy részét elvéve kínai hitelből, a magyar adófizetők pénzén akar kampuszt építeni Kína egyik legnagyobb egyetemének a Fudannak, ez pedig sokaknak nagyon nem tetszik, ezért vonultak most utcára. Helyszíni beszámolók szerint kormányellenes tüntetéssé alakult a rendezvény. Alább visszanézheted, mi történt és ki, mit mondott a tüntetésen.

19:41 – Az esemény végén Karácsony Gergely az emberek közé ment és mindenkivel szelfizett

19:37 – A tüntetőknek nagyon tetszett ez a transzparens

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

19:35 – A beszédek után fotósok rohamozták meg Karácsony Gergelyt

19:30 – Karácsony Gergely beszéde végén a felszólalók egy közös szelfire is összeálltak

19:31 – Karácsony Gergely üzent a Fidesz szavazóknak

„Magyarország legnagyobb problémája most a hatalom, aminek nincs erkölcsi célja. Egy közös hazánk van, itt fogunk élni együtt, nincs másik hazánk. Biztos, hogy ti ezt akarjátok, az ég szerelmére?” – kérdezte Karácsony Gergely a Fidesz-szavazóktól.

19:27 – Több kérése volt a tömeghez Karácsony Gergelynek

„A Fudan-üggyel kezdjük Magyarország visszafoglalását, de ehhez pár dolgot meg kell tennetek” – mondta Karácsony Gergely. Majd arra kérte a tömeget, hogy vegyenek részt a Fudan témában tartott konzultáción, aztán vegyenek részt az előválasztásokon, menjenek el szavazatszámlálónak, hogy ne tudják elcsalni a választásokat – fogalmazott Orbán Viktor kihívója, Budapest főpolgármestere.

19:20 – Öltönyös nagy emberek

„Számomra felfoghatatlan, hogy mi lett azokból a suta kamaszokból, akik harminc éve még tüntettek a kommunisták ellen, és hogy mi lett azokból a bibós kollégistákból, akik némelyike még Oxfordba is eljutott, tudjuk kinek a támogatásával. Belőlük most öltönyös nagy emberek lettek, helikoptereznek, és a kínai kommunistáknak adják oda a diákváros területét” – mondta Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely a Kossuth téren

Szolgálati közlemény

Tudjuk, hogy sok a reklám itt nálunk és elnézést is kérünk ezért. A BudaPestkörnyéke.hu teljesen független portál. Nem kapunk állami pénzeket és az olvasóktól sem kérünk egy fillért sem. A szerkesztőségünket a reklámbevételekből működtetjük, ebből lesz fizetése az újságíróknak és ebből készülnek a cikkek. Amikor egy hirdetésre kattintasz pár forintot biztosítasz nekünk, így működünk. Köszönjük a türelmed, az érdeklődésed és azért ne feledd: a hirdetések is az olvasóért vannak, hiszen olyasmit akarnak neked mutatni, ami talán neked is érdekes lehet. Ha mégsem így lenne, egyszerűen köszönjük, hogy minket is olvasol.

19:18 – Karácsony: erkölcsi öngyilkosság

A Fudan-ügy a Fidesz teljes erkölcsi öngyilkossága, mondta Karácsony. Szerinte a Fideszben azt szokták mondani, hogy ők küzdenek a kommunisták ellen, de az, hogy ki a kommunista, folyamatosan változik. „Külön államtitkárságot hoztak létre az üldözött keresztények megsegítésére, majd nevetségesnek neveznek minket, amikor utcát nevezünk el egy üldözött keresztényről, aki 28 évet ült börtönben a kommunizmus idején.” – mondta a főpolgármester,  aki szerint most két budapesti polgármester áll ki a vidéki magyar hallgatók diákvárosáért.

19:13 – 500 milliárd forint

Karácsony Gergely azt mondta, abból az 500 milliárd forintból, ahelyett, hogy eladósítanák a gyermekeinket, fel lehetnek számolni a teljes gyermekszegénységet. 500 milliárd forintból Jakab Péter ötvenezerszer mondhatja Kövér Lászlónak, hogy „ficsúr” a Parlamentben.

19:10 – Nem a kínai emberek ellen tüntetnek

„Nem tüntetnek a kínai emberek ellen, sőt, még csak nem is Kína ellen” – mondta Karácsony Gergely,  úgy vezetve fel, hogy biztosan lesz, aki majd félreérti, hogy mi ellen tüntetnek most pontosan. „Megvan nekünk a magunk baja a diktátorokkal” – mondta a főpolgármester, hozzátette: a legkevésbé azokkal a kínai emberekkel van bajuk, akik együtt élnek velünk ebben a nagyszerű városban.

19:02 – Jó estét Budapest, jó estét Magyarország – így kezdte beszédét Karácsony Gergely

18:58 – Van egy barátom…

Barabás Richárd, a Párbeszéd műsorvezetőként működő politikusa úgy vezette fel Karácsony Gergelyt, hogy a barátja, de ez a barátja nagyon nagy bajban van, mert neki kell majd elmondania „a kínai vezetőknek, hogy nem épül meg a Fudan Egyetem. És ennek az embernek kell majd megmondania Európában, hogy Magyarország visszatért”. Karácsony Gergelyt tappal fogadta a tömeg.

18:56 – Megérkezett Karácsony Gergely

Megérkezett a Kossuth térre Karácsony Gergely. Nemsokára ő beszél.

Fotósok vették körbe a főpolgármestert

18:50 – Üzenjük Pekingnek

Baranyi Krisztina szerint Orbán minden képzeletet felülmúló vagyonnal a zsebében fog megbukni. Ugyanazt játssza el, mint 1990-ban az állampárt tagjai. A polgármester szerint Orbán számít a vereségre, ezért kell neki a Fudan is. A polgármester arra kérte az embereket, vegyenek részt a Fudan Egyetem elleni konzultáción. Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják – zárta beszédét Baranyi Krisztina.

18:44 – Orbán Viktor pálfordulásai

„Kedves Fidesz-szavazók, kedves KDNP-tömegbázis. Amikor Orbán Viktort megismertük, liberális volt, ateista, és Újpest-szurkoló” – szólította meg Baranyi Krisztina a kormánypárti szavazókat. Majd arról beszélt a 9. kerület polgármestere, hogy a kormánypárti szavazótábor Orbánt a pálfordulásaival együtt szereti.

Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere

Forrás: Facebook/Telex videó

18:35 – Baranyi Krisztina beszél

Ferencváros polgármestere lépett a színpadra. Baranyi Krisztina szelfizéssel kezdte a felszólalását, majd elmondta, hogy a Fudan egy közpénzből létrehozott magánvállalkozás, így még a szokásosnál is többet lehet ellopni belőle.

18:28 – Szól az Orbán takarodj!

Jámbor Andárs megígérte, hogy meg fogják akadályozni ezt a projektet ebben a formában. Ha kell úgy is, hogy odaláncolják magukat, vagy sátortábort építenek. A beszéd végén a tömeg az Orbán takarodj!-ot skandálta.

18:15 – Mészáros Lőrinc is szóba került

Jámbor András szerint a legnagyobb probléma a Fudannal az, hogy 12 ezer kollégiumi férőhely épülhetne ott magyar diákoknak, és ehelyett egy kínai elitegyetem jön ide. Aki nem daruval emelteti be a széfjét a házába, az tudja, hogy lakhatási válság van Magyarországon – mondta Mészáros Lőrincre utalva.

Jámbor András Józsefvárosban és Ferencvárosban indul az előválasztásokon

Forrás: BPK/Bolla Rita

18:10 – Jámbor András szerint lakhatási válság van

Jámbor András  arról beszélt, hogy lakhatási válság van Magyarországon, milliók élnek nagyon rossz körülmények között. A képviselő-jelölt bármilyen eszközzel, de meg fogják akadályozni, hogy a kormány a Diákváros rovására hozza a Fudant Budapestre. A politikus arra kérte a megjelenteket, hogy csatlakozzanak az előválasztási kampányokhoz, és menjenek majd el szavazni.

18:03 – Megkezdődtek a beszédek

Megkezdődtek a felszólalások a Kossuth téren. Elsőként Jámbor András, a tüntetés főszervezője lépett a színpadra.

Nagyon sokan vannak a Kossuth téren

17:41 – Megérkeztek a Kossuth térre

A menet eleje megérkezett a Kossuth térre, ahol egy kis színpad van, de nincs kivetítő. Három ponton lehet bejutni a Kossuth térre a védettségi igazolvány felmutatásával.

17:36 – Az MTI szerint nincs tüntetés, csak Fidesz reakció a tüntetésre

Az MTI nem adott hírt arról, hogy tüntetés zajlik Budapesten, de arról beszámolt, hogy mit reagált a kormány a tüntetésre.

17:25 – Tényleg bérből és fizetésből élők

A tömeg elején haladó, a tüntetést meghirdető Jámbor Andrást támogató Szikra Mozgalom molinóján az a felirat olvasható, hogy „tényleg bérből és fizetésből élők”. A kormányfő egyik legutóbbi rádiós nyilatkozatára reflektálnak ezzel, Orbán magát is a bérből és fizetésből élők közé sorolta, ami kiakasztotta az ellenzéki politikusokat, a mondatról még a parlamentben is szó volt utána.

17:21 Később kezdődnek a beszédek

A tüntetés menete öt után tíz perccel ért az Erzsébet térre, az Akadémia utcán fognak felsétálni a parlament felé. Lassan halad a tömeg, valószínűleg a beszédek csak kis késéssel kezdődnek majd a tervezett fél hathoz képest.

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu/Bolla Rita

17:10 – Reagált a kormány

Nem sokkal a menet elindulása után viszont megszólalt Schanda Tamás, az ITM államtitkára, aki hisztériakeltésnek nevezte a tüntetést. Azt is elmondta, hogy csak a választások után lesz döntés a Fudan konkrét megvalósításáról.

17:05 – Kezd kormányellenes tüntetéssé válni a rendezvény

A Telex azt írja, a tömeg elején skandálják időnként, hogy „gyertek velünk”, ami önmagában nem nagy újdonság, de ahogy a tüntetéseken lenni szokott, felcsendülnek aktuális ügyekre rezonáló hangok is. „Orbán, hol a bérlakás?” – hallható például az egyik csoporttól, akik azt is kántálják, hogy „lakásmaffia”.

17:01 – Nyomtass te is!

Juhász Péter volt politikus is feltűnt a tömegben. Nyomtass te is! – nevű újsággal a kezében tiltakozik a kínai egyetem ellen.

Fotó: BPK/Bolla Rita

17:00 – Szabó Tímea is tüntet

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője Burány Sándorral vonul a tömegben.

Fotó: BPK/Bolla Rita

16:57 – Vonulnak az ellenzéki politikusok

Feltűnt a tömegben Szél Bernadett, Fekete-Győr András, Hadházy Ákos, Kendernay János és Kerpel-Fronius Gábor. Szél Bernadett egy tibeti zászlóval a hátán vonul.

Fotó: BPK/Bolla Rita

16:52 – Elindult a tömeg

Körülbelül háromnegyed órás késéssel elindult a tömeg a Kossuth tér felé. Körülbelül tízezren vonulhatnak összesen, bár ezt nagyon nehéz megtippelni a szervezés miatt, de az biztos, hogy sokan vannak.

16:48 – Még mindig sokan érkeznek

Fotó: BPK/Bolla Rita

16:29 – Rengetegen érkeznek

Még mindig nem indult meg a tömeg, helyszíni beszámolók szerint annyian akarnak az Oktogon felől csatlakozni a tüntetéshez, ami már elállja a menet útját.

15:50 – Ellenőrzik a védettségi igazolványokat

A 24. hu azt írja, 16 óra előtt még nem voltak kifejezetten sokan a gyülekezésnél, de így is több ezer ember lehetett már az utcán bőven. A beléptetők a tömeg elejére érkezők védettségi igazolványait ellenőrzik, ha valakin védett, akkor a nagyobb csoporttal tüntethet együtt, a többiek pedig utána fognak rövid szünetekkel megszakítva, legfeljebb ötszáz fős csoportokban vonulni.

Tüntetés Budapesten

A mostani tüntetés a Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampusza ellen szól. Az ügy  lényege, hogy a kormány a Dél-Pestre tervezett, egyetemistáknak megfizethető lakhatást ígérő Diákváros területének nagy részét elvéve kínai hitelből, a magyar állam pénzén szeretne kampuszt építeni Kína egyik legnagyobb egyetemének a Fudannak.

Magyar állami pénzből épülne

Az egyetem tervével nem csak az a gond, hogy egy magánegyetemnek a magyar állam épít az adófizetők pénzén kampuszt, de az is, hogy valószínűleg kifejezetten kevés magyar diák tud majd itt tanulni a magas tandíjak miatt, miközben az állami pénzből épült egyetemet alapítványba szervezik ki, amelynek a működésébe az állam később nem szólhat majd bele, de a költségeit állnia kell.

Baloldali aktivista szervezte

A tüntetést Jámbor András baloldali aktivista jelentette be, aki a hatpárti előválasztáson Budapest 6. egyéni választókörzetében indul.

16 órakor indul a menet

A tervek szerint a  tüntetés négykor indul el a Kodály körönd és a Hősök tere közötti területről, majd fél hatra ér a Kossuth térre, ahol beszédek lesznek.

Felszólalók

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, Bereczki Áron, Hallgatói Szakszervezet, Gede Márton és Őze Sándor aktivisták, lakhatási szervezetek nevében (A Város Mindenkié, Utcáról Lakásba Egyesület, Utcajogász), Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, Karácsony Gergely főpolgármester.