Magyarországon szokatlan, hogy a lakók egy multiért és nem ellene gyűjtenek aláírást. Érden ez történt. Utána néztünk mi a helyzet az új érdi Lidl áruházzal.

Az aláírásgyűjtés a peticiók.hu oldalon kezdődött, ahol arra kérik a Lidl Magyarország vezetőségét, hogy a Fürdő utca 5. szám alatti ingatlanon a 2016-17-re ígért áruház építési ügyét gyorsítsák fel. Mint írják: a város lakói 2009 óta várják, hogy újra könnyen megközelíthető áruház létesüljön felső Érdligeten, egyben kérik a Lidl vezetését kérésük pozitív elbírálására.

BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál a Lidl áruházhoz közel álló iparági forrásból úgy értesült, hogy a Lidl-nek az országos plázastop miatt nincs hatályos építési engedélye a fürdő utcai telekre. A „Plázastop-törvény” miatt országosan 40 áruház építését kellett leállítani, ezek közül az érdligeti az egyik. Úgy tudjuk, hogy a telek sorsáról, egyenlőre senkinek sincs pontos információja.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A 2015. elején hatályba lépett „Plázastop-törvény” értelmében csak különleges szakhatósági engedéllyel, az úgynevezett Plázastop-biztottság jóváhagyásával lehet bruttó 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházat építeni. Információink szerint a kérdéses érdligeti telek nagysága 1200 négyzetméter.

A Lidl-nek a Budapesten 18, az agglomerációban mindössze egy üzlete van. Vélhetően a jelentős lakosságszámmal rendelkező agglomerációban szerettek volna terjeszkedni, amikor a Lidli 2009-ben pályázat útján 82 millió forint plusz ÁFA összegért megvette a fürdő utcai ingatlant Érdtől.

Prodán János a Lidl vezetője 2014-ben szóbeli ígéretet tett az érdligeti áruház megépítésére, majd ugyanabban az évben együttműködési megállapodást kötött a cég a várossal. Erről azt írta 2014-ben az Érdmost.hu, hogy „Érdligeten évek óta érvényes építési engedéllyel rendelkezik a cég, azonban a régi CBA helyén egyelőre nem épült fel a lakosság által is hiányolt új áruház.”

Az interneten elérhető, a 2009-es vásárlásról szóló közgyűlési anyagokban az áll, hogy a Lidl a pályázatában vállalta, hogy abban az esetben, ha a kötelezettségeinek nem tesz eleget, vagyis ha nem épít áruházat, akkor a telket az önkormányzat az eredeti áron visszavásárolja.

Úgy tűnik, hogy az érdligetieknek és a petíciót íróknak még jó darabig várniuk kell a közelükben épülő, új bevásárlóhelyre.


Nézd meg a címlapunkat, sok érdekességet találsz ott is! Klikkelj ide!

A BudaPestkörnyéke.hu a főváros agglomerációjának napról-napra népszerűbb hírportálja. Ha te is elsőként szeretnél értesülni a legérdekesebb hírekről, eseményekről, lájkold az oldalunkat a Facebookon.

Köszönjük, hogy most is minket olvasol!