A filmesek már évtizedekkel ezelőtt beleszerettek a látványos arborétumba. Az ország legendás filmjeinek díszlete volt a csodálatos park. Óriási színészek játszottak a fák, bokrok közt. Egy szombat délutánt nagyon megér a Vácrátóti Botanikus Kert.

A Pál utcai fiúkA 2006-os, korábban pedig az 1969-es, Fábr Zoltán-féle változatában a Fűvészkertben játszódó jelenetek itt, a Vácrátóti arborétumban készültek. Molnár Ferenc regényének koprodukciós feldolgozásában régi ismerőseink, a kis Nemecsek és barátai küzdenek a becsületért, a barátságért és a grundért. A két rivális banda közötti háborúskodás azonban elfajul, a vörösingesek közül ugyanis néhányan árulással és csalással próbálnak győzelmet aratni.

Egri Csillagok

A Várkonyi Zoltán rendezte, nagyszabású Egri Csillagok című mozifilmnek is sok jelenetét rögzítették az arborétum fái alatt. 1968-ban a kor legnagyobb magyar színészei játszottak benne: Sinkovits Imre, Bárdy György, Agárdy Gábor, Ruttkai Éva, Gobbi Hilda. A film arról szól, hogy az 1500-as években portyázó török csapatok dúlják fel az országot, rabolnak, fosztogatnak, rabságba hurcolják a magyarokat. Bornemissza Gergely és Cecey Éva gyerekként kerül Jumurdzsák kezébe, aki egy keleti rabszolgapiacon akarja eladni értékes foglyait. A gyerekek megszöknek, ráadásul magukkal viszik a babonás Jumurdzsák talizmánját. A török harcost ezután elhagyja a szerencséje, míg a bátor kisfiú, Bornemissza Gergely megtalálja azt. A film története hűen követi a regényt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A Vácrátóti Nemzeti ArborétumA több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron. Az eddig észlelt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, 73 puhatestű csiga és kagyló talált itt otthonra. Egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak, muskátli- és rózsa fajtabemutató és a természet sok-sok apró csodája várja egész évben kedves vendégeinket.
Egy magyar nábob, Kárpáthy ZoltánÚgy tűnik, a legendás rendezőnek nagyon megtetszett a Vácrátóti arborétum mert két évvel az Egri Csillagok előtt, 1966-ban Várkonyi két filmet is forgatott itt. Az Egy magyar nábob és a a szintén Jókai regényből készült Kárpáthy Zoltán több jelentét is itt rögzítették.A SipsiricaMikszáth Kálmán regényének televíziós változata, az 1980-ban forgatott A Sipsirica idilli környezetben kezdődik: a Lengyelhonból ideszakadt Jahodovszka asszony tabáni kertvendéglőjében, a Fehér Pávában, ahol a kvaterkázó törzsvendégek asztalai körül ott sürög-forog a vendéglősné kamasz lánya, A Sipsirica.AbigélAz 1978-ban készült Abigél egyes jelenetei is itt készültek. A történet főszereplője Vitay Gina, egy tábornok lánya, akit a II. világháború utolsó esztendejében egy vidéki egyházi leánynevelő intézetben rejtenek el, mert édesapja tevékeny résztvevője a magyar ellenállási mozgalomnak és letartóztatás fenyegeti. Gina mindjárt az első nap megtudja, hogy ebben a világtól „távoleső” helyen sok különös dolog történik, s bár társai kiközösítik, egyetlen reménye marad a titokzatos Abigél, aki végső kétségbeesésében mindenkin segít.Halálos tavaszAz első filmesek még 1939-ben a Halálos tavasz egyes képei miatt utaztak Vácrátótra. A Jávor Pál és Karády Katalin főszereplésével bemutatott film nagy része ugyan a MAFILM ma is álló stúdióiban készült, de néhány vágókép erejéig azért feltűnik a filmben a Vácrátóti arborétum.

Ha van még egy kis időd, nézd meg Vince Antal Péter arborétumban készült zenés sétavideóját!