A szűk utcákban a fák, növények ültetése sok helyen lehetetlen Budapesten, ám egy új kezdeményezés megoldhatja a zöldítéssel problémákat.

Így lehet élhetőbb Budapest

A Fővárosi Önkormányzat 50 millió forint támogatást nyújt annak kapcsán, hogy zölddé váljanak az épületek külső falai. A zöldhomlokzatok kialakításával szeretnék orvosolni azt, hogy bizonyos városrészekben kevés a zöldfelület. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A megoldásnak több előnye is van

Túl azon, hogy szebbek lehetnek az épületek, egy kiemelten fontos szempontra is rávilágít a Fővárosi Önkormányzat. Ott, ahol sor kerül az épületek külső falainak növényesítésére, sokkal hűvösebbek lehetnek nyáron a szűk belvárosi utcák. Így nem csak szebb, élhetőbb is lehet a főváros.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Tudnivalók a pályázat kapcsán

Pályázhatnak a budapesti társasházak mellett lakásszövetkezetek és intézmények is. Utóbbi csoportba tartoznak az iskolák, egészségügyi intézmények, hivatalok is. Családi házak sincsenek kizárva a pályázók köréből.

Ez történik sikeres pályázat esetén

A pályázat értelmében az épületek közterülettel határos falainak zöldítésére nyílik lehetőség. A növényesítés megvalósítása a tervezéstől a kivitelezésig a Fővárosi Önkormányzat feladata. A terveket természetesen egyeztetik a pályázókkal.

Nem kötelező elfogadni a terveket

A pályázóknak lehetősége van visszautasítani a tervet. Ebben az esetben a homlokzatzöldítés nem fog megvalósulni. Elvárt önrész nincs.

Ezek a pályázat kritériumai

Azok az ingatlanok jöhetnek szóba amelyek rendelkeznek olyan fallal, amely közterülettel határos és alkalmas lehet növényesítésre. A pályázónak a kivitelezés után legalább öt éven keresztül gondoskodnia kell a kialakított zöldfelület fenntartásáról. Fontos tudnivaló, hogy amennyiben a közterület nem fővárosi tulajdonú, akkor az érintett kerülettől elvi támogató nyilatkozat beszerzésére van szükség.

Ezek is érdekelhetnek!

Még van idő átgondolni a dolgot

Kapkodnia senkinek sem kell. A pályázatok benyújtásának határideje 2023. február 28. A pályázatok első körös elbírálására májusban kerül sor, míg a tervek egyeztetése a pályázókkal júliusban fog megtörténni.

További fontos dátumok

Az Együttműködési Megállapodás megkötése 2023. szeptemberében esedékes. A tervezett megvalósítás 2023. őszétől 2024 tavaszáig várható.

Csak online lehet pályázni

Papír alapú pályázásra nincs lehetőség, csak online pályázatokat fogadnak. Ehhez fel kell keresni a homlokzatzoldites.budapest.hu weboldalt. A hiányos pályázatokról e-mailt küldenek, egy esélyt adnak a pótlásra, amit 5 munkanapon belül kell végrehajtani. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció- Forrás: Pixabay