Hétfőn adták át a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér felújított állomását, így újra lehet utazni a 3-as metróval Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a metrófelújítás nemzeti ügy: nemcsak Budapest, hanem az ország legfontosabb közlekedési eszközéről is van szó. Többen utaznak a budapesti metrón, mint a MÁV vonalain az egész országban.

Nemzeti ügy ez a metrófelújítás

„Átadtuk az akadálymentesített, megszépült Deák Ferenc tér és Ferenciek tere állomásokat, így hétfő délutántól az M3-as metró Kőbánya-Kispest felől a Deákig jár. Köszönöm az utasoknak a türelmet, és mindenkinek, aki dolgozott vagy dolgozik az M3-as metróvonal felújításán, amely nemzeti ügy, hiszen nemcsak Budapest, hanem az ország legfontosabb közlekedési eszközéről is van szó: többen utaznak a budapesti metrón, mint a MÁV vonalain az egész országban” – írta közösségi oldalán Budapest főpolgármestere.

Szokatlan jelenetek

A hétfői átadó-ünnepségen szokatlan jelenetek zajlottak. Karácsony Gergellyel együtt érkezett mosolyogva Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki a kormányzati „alkalmatlan Karácsony” narratívával szöges ellentétben lévő dolgokat mondott Budapestről és főpolgármesterről – tudósított a Blikk.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Budapest fejlődése közös érdek

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: miközben időről időre politikai viták üthetik fel a fejüket a kormány és a főváros vezetése között, szerintem ezeken túl kell néznünk: stratégiai értelemben, középtávon és hosszú távon is. „Budapest fejlődése, az itteni szolgáltatások színvonalának emelése, az itt élő emberek elégedettsége mindannyiunk közös érdeke” – jelentette ki.

Navracsics: Budapest kiválóan helytáll

Navracsics Tibor elmondta: Budapest is kiválóan helytáll egy nagyon szoros nagyvárosi és fővárosi régiók közötti versenyben, ahol Varsóval, Béccsel, Pozsonnyal, Bukaresttel, Zágrábbal vagy éppen Münchennel, Berlinnel szemben kell teljesítenie. Magyarország számára is érdek az, hogy Budapest helyt tudjon állni ebben a versenyben – hangsúlyozta.

Naponta félmillió ember utazik

A metrófelújításhoz az Európai Unió és a kormány is jelentős összeggel járult hozzá. Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: Budapest és a fővárosi közösségi közlekedés fejlesztése nemcsak a budapestiek, hanem az agglomeráció és az egész ország ügye. Mint megjegyezte, a 3-as metrón naponta félmillió ember utazik.

Megújult a Deák téri állomás

„Rajtunk múlik!”

„Rajtunk múlik, hogy a metrófelújítás kivétel lesz-e, amely erősíti azt a szabályt, hogy viszonylag ritkán örülhetünk ilyen közös sikereknek, és ritkán örülhetünk annak, hogy az adófizetők pénzét hasznos dolgokra használjuk fel. Rajtunk múlik, hogy lesz-e még ilyen több is, vagy pedig ez egy szabályt erősítő kivétel, és a politikai vitákban elvész a közös cél: Budapest és a fővároson keresztül Magyarország versenyképességének erősítése” – mondta Karácsony.

Modern környezetben utazhatunk

Karácsony biztatása

Karácsony Gergely kitért arra is, hogy a következő hétéves uniós ciklusban elvileg lehet pénz a Göncz Árpád városközpont fejlesztésére és számos más közlekedési projektre. A főpolgármester arra biztatta Navracsics Tibort, hogy „azt a zárolt 55 százalékot is hozza el Budapestnek és Magyarországnak”.

Élmény lesz a metrózás

A végéhez közeledik a felújítás

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója elmondta, a két állomás átadásával a metrófelújítás a végéhez közeledik. A most átadott állomások felújítása 2020-ban kezdődött és mintegy 20 milliárd forintba került. Közölte, a 3-as metróvonal felújítása meghaladja a 220 milliárd forintot. A rekonstrukció egyik legnagyobb nehézségének azt nevezte, hogy úgy kellett felújítani a metrót, hogy közben szakaszosan közlekedtek a szerelvények.

Májusra végeznek

Bolla Tibor azt mondta, négy állomás felújítása van még hátra, és a tervek szerint 2023 májusában befejeződik a 3-as metróvonal teljes felújítása. Márciusban átadják az utasforgalomnak az Arany János utca és a Nyugati pályaudvar állomásokat, valamint a Dózsa György úti állomást már akadálymentes elérhetőséggel. Ezt követően a 3-as metró már a teljes vonalon közlekedik majd, de a Nagyvárad tér és a Lehel tér állomásokon a szerelvények nem állnak meg.

Kiemelt kép: két megújult metróállomást adtak át hétfőn. Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu