Meglepő, de a tulajdonosok gyakran segítséget nyújtanak az autótolvajoknak. A rendőrség friss, 2023-as járműkörözési listája alapján megvan a legtöbbet lopott autók listája és a top legveszélyesebb város, ebből Budapest után az egyik az agglomerációban van. A toplistákat a cikkünk alján találod.

Nyitott autót, saját kulccsal

„Hazánkban a 2023-as évben a legjellemzőbb módszer a nyitott gépjármű saját indítókulcs használatával történő eltulajdonítása volt” – írta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Vezess azon kérdésére, hogy miként lopták el a tolvajok tavaly a legtöbb személyautót Magyarországon. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Nem állítják le a motort

A rendőrség konkrétan el is magyarázza, hogyan történik mindez a hétköznapokban. „A sértettek autóikat nyitott állapotban, a benne lévő indítókulccsal őrizetlenül hagyják közterületen, amíg rövid időre bemennek egy közeli üzletbe, előfordult, hogy a motort sem állították le. Így az elkövetők a tulajdonosok figyelmetlenségét és nemtörődömségét kihasználva könnyebben eltulajdoníthatták a járművet.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ellopják a kulcsot

A második leggyakrabban alkalmazott módszer sem igényel speciális informatikai hátteret, vagy bármilyen extra felkészültséget a bűnözőktől az egyre modernebb autók világában. Ellopják és zsebre teszik a kulcsot, aztán azzal kinyitják, elindítják és viszik kocsit. „Az indítókulcs megszerzésével, eltulajdonításával megvalósult járműlopás is megfigyelhető volt, az elkövetők strandon vagy lakásba történő besurranással jutottak a kulcs birtokába. Olyan eset is előfordult, hogy próbakörre vitték az eladásra hirdetett autót, amelyet aztán nem vittek vissza” – írta az ORFK.

Kifinomult módszerek

A korábbi években jellemző, kifinomultabb módszerek kevésbé voltak jellemzőek 2023-ban a rendőrség szerint. Ilyen az indítókulcs tanítása utáni lopás, vagy a Jammer használata. A tanításos módszernél a bűnözők a járműbe bejutva az OBD (On-board diagnostics) egységre egy diagnosztikai olvasó csatlakoztatásával és nyers, úgynevezett okos kulcs programozásával veszik át az irányítást az autó felett. 

GPS blokkolása

A második korábban gyakori módszernél a gépjárműbe telepített GPS blokkolására alkalmas jelblokkolót használtak a lopáskor. A magyar autópiacon teljesen új és terjedő módszerről nem tud a rendőrség.

Toplisták

És akkor lássuk a listákat. 2023-ban Opelből vitték el a legtöbb autót a tolvajok. Figyelemre méltó a német prémiumok felülreprezentáltsága ahhoz képest, hogy mennyi fut belőlük idehaza. Meglepőnek ugyanakkor nem nevezhető, hiszen a szürkeimportban is többnyire top 10-es a Mercedes-Benz, a BMW és az Audi. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Ellopott autók toplistája 2023-ban

 MárkaKörözött személyautók
száma, 2023 
1.Opel52
2.Volkswagen37
3.Suzuki34
4.Ford30
5.Mercedes-Benz22
6.BMW20
7-8.Renault17
7-8.Audi17
9.Fiat16
10-12.Škoda12
10-12.Peugeot12
10-12.Toyota12
13.Seat10
14-15.Daewoo8
14-15.Lada8
16.Citroën 6
17.Nissan5
18-20.Mitsubishi3
18-20.Honda3
18-20.Chevrolet3

Autólopások számát tekintve a legveszélyesebb városok listája

Személyautós lopások helyeLopások száma
1.Budapest103
2.Kecskemét7
3.Dunaújváros6
4-5.Győr5
4-5.Szigetszentmiklós5

Kiemelt kép: illusztráció