A friss adatok szerint tovább folytatódott Budapest és környékének „fánkosodása” vagyis a főváros kiürülése és a környező települések gyarapodása. Az agglomeráció azonban nem mindenhol ugyanolyan népszerű, vannak települések, amelyek korábban népszerűek voltak, ma már veszítettek vonzerejükből, mások viszont feljöttek és sokan akarnak odaköltözni.

Változóban a kedvelt települések listája

A legfrissebb, 2021-re vonatkozó KSH adatok szerint a Budapest agglomerációjához tartozó 80 település összességében egy kisvárosnyi, közel 12,5 ezer állandó lakossal gyarapodott a tavalyi belföldi oda- és elköltözések következtében. Ha egyenként megnézzük a települések lakosságvonzó, illetve -megtartó képességét, akkor nagyon változatos mezőnyt látunk. Tavaly Érd lakossága közel 1500 fővel bővült, azonban lakosságarányosan Délegyháza gyarapodott legjobban a költözésekkel – írja a Portfolio az OTP Ingatlanfont elemzésére hivatkozva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nyertesek: Délegyháza, Nagytarcsa és Pilisjászfalu,

Délegyháza mögött csak kevéssel maradt le a két másik dobogós, az egyaránt 5,3 százaléknyi nyereséget elérő Nagytarcsa és Pilisjászfalu. Vagyis ez a három település volt az agglomerációba költözők nagy kedvence.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vesztesek: Budaörs, Dunakeszi, Maglód

A lista másik végén öt olyan település van, ahonnét tavaly többen költöztek el, mint ahányan érkeztek. Ilyen Budaörs, Dunakeszi, Maglód, Pilisszentkereszt és Százhalombatta. Ezek a települések majdnem 1 százalékot vesztettek az állandó lakosaik közül. Ide kapcsolódik: A legjómódúbb járások: Dunakeszi, a tehetős középosztály otthona, ahol kényelmesen akarnak élni, nem pedig turistacsoportokat kerülgetni – mondja Dióssi Csaba polgármester

Új trendek

A felmérés szerint tartósabb tendenciákat jobban jelzi, ha a 2019-2021-es periódus összteljesítményét tekintjük, azaz megvizsgáljuk, hogy a 2019-es lélekszámhoz képest három év alatt hogyan változott egy-egy település lakosságszáma. Ez is tartalmaz hasonló újdonságokat, mint a legfrissebb adatok, ami szerint 10 olyan település van az agglomerációban, amely három év alatt a lakossága ötödénél is több új beköltözőt csábított.

Kiemelkedő: Nagytarcsa, Szada, Erdőkertes, Mogyoród, Veresegyház

Közülük is kiemelkedik Nagytarcsa, ahova gyakorlatilag minden harmadik polgár a közelmúltban költözött. Ennek a községnek a tágabb környékéről az élbolyban végzett Szada és Erdőkertes mellett Mogyoród és Veresegyház is jól szerepelt.

Északkeleti kiköltözési irány

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy kibontakozni látszik egy új, északkeleti kiköltözési irány. Ezzel szemben a déli, olcsóbbnak tartott agglomerációs terület most kevésbé tűnik vonzónak. A legkevésbé csábító településeken a beköltözők aránya nem érte el a 10%-ot.

Az elmúlt három év nagy vesztese: Dunakeszi és Százhalombatta

A mélyebb folyamatokat pontosabban mutatja, ha mérleget vonunk, és a beköltözők számát összevetve az adott időszak alatt távozókéval a vándorlási különbözetet vizsgáljuk. Nagytarcsa, Délegyháza és Szada így is nagyon jól szerepel. Ezen a toplistán már vannak negatív eredményű települések is: Százhalombatta és Dunakeszi kifejezetten rosszul jött ki az elmúlt három év költözködéseiből.

A slágertelepülések megdrágulnak

Különösen a sokáig slágercélpontnak számító Dunakeszi eredménye lehet meglepő, ám hogy ez nem példátlan, jelzi az is, hogy Budaörs is csak alig szerepelt jobban. Ezek kapcsán Valkó Dávid arra emlékeztet, hogy a nagyon keresett települések ingatlanjai előbb-utóbb megdrágulnak annyira, hogy az már gátja a növekedésnek, de ez nem azt jelenti, hogy például Budaörs vagy Dunakeszi ne lenne továbbra is vonzó, és ne akarnának sokan odaköltözni.

Távozási hullám

A szakértő szerint a felértékelődés elindíthat ezzel párhuzamosan egy távozási hullámot is. A korábban érkezők, érzékelve, hogy időközben felment a házuk, lakásuk ára, igyekezhetnek ezt nyereségre váltani, így eladják azt, míg maguk olcsóbb helyre költöznek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu