Hétfőn nem sokkal 6 óra után Földrengés következett be Pápa közelében. Bár az erőssége alapján a kisebb rengések közé sorolható, a lakosság az epicentrum közelében érezhette a földmozgást. A jelenség mindössze pár pillanatig tartott.

Ma reggel történt

Hétfő reggel 6:23 környékén 2,8 magnitúdójú földrengés történt Pápa közelében. Az esetről több lakossági bejelentés történt. A hírt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is megerősítette. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak néhány pillanatig tartott

A földrengés mindössze néhány másodpercig volt érzékelhető. Voltak, akik a ház mozgására ébredtek. Egyesek a gipszkarton “recsegő hangját” hallották, írta meg a Pápai Médiacentrum.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

“Megremegett a ház”

A portál közösségi oldalán többen jelezték, hogy ők is érzékelték a rengést. “Megremegett a ház” – írta egy kommentelő. “Enyhe moraj és beremegett a ház, mintha 2 cm-et odébb ment volna alattunk minden” – írta egy másik hozzászóló.

Sokan morajlást is hallottak

Sokan számoltak be nagy robajról, furcsa morajlásról, valamint arról, hogy különböző tárgyak megremegtek a szekrényekben. Az egyik környéken élő azt írta, hogy a morajlás után minden rezonált. A morajlás erejéről eltérőek a beszámolók, ami függhetett attól, hogy ki milyen messze volt a rengés epicenturmától.

Többen meglepődtek

Számos kommentelő írta, hogy alaposan meglepődött a jelenség miatt. “Igen, megmozdult az ágy a kisfiam alatt” – írta egy édesanya a poszt alatt. Volt, aki úgy írta le a jelenséget, mintha valaki meglökte volna az ágyát.

Itt történt a rengés

Károkról egyelőre nincs hír

Az esetről a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma számolt be. A Katasztrófavédelemhez nem érkezett károkról bejelentés. Az esetről az obszervatóriumhoz sem érkezett lakossági bejelentés

Gyanúsan sok a földrengés mostanság Magyarországon

Augusztusban írtunk arról, hogy egyetlen hét leforgása alatt 99-szer rengett a föld Békés megyében. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára vizsgálatot sürgetett. Úgy vélte, lehetséges, hogy emberi beavatkozás áll a rengések hátterében.

Volt 4-es magnitúdójú rengés is

A rengéseket nem csak a műszerek mutatták ki. Akadt 4-es magnitúdójú rengés is, ezt már az emberek is megérezték. Aszódi Attila felvetette, hogya térségben zajló munkálatok miatt geológusoknak és geofizikusoknak kelene megvizsgálnia azt, hogy ezek a tevékenységek válthatták-e ki a rengéseket.

Mi a helyzet Budapesten és környékén?

Létezik egy térkép, amelyen Magyarország földrengései és törésvonalai látszanak. Ezen az látható, hogy a budai oldal volt az aktív terület a közelmúltban. A Pesti-síkság viszont biztonságos, nyugodt területnek számít. Az elmúlt évszázadokban itt egy földrengés sem pattant ki. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció