Második élete 13. születésnapját ünnepelte a napokban Dzurják József. A korábbi közönségkedvenc ferencvárosi csatár 2009-ben kapott csontvelőt a nővérétől, amivel sikerült legyőznie a leukémiát.

Fáradtnak érezte magát

Az immár 61 esztendős egykori élvonalbeli futballista emlékezetes pillanatokat kapott a sporttól, aztán sorsfordító események következtek az életében, szinte egymás után. Egy öregfiúk meccsen feltűnően fáradtnak, erőtlennek érezte magát, és bement a Sportkórházba egy kivizsgálásra. Itt szembesült a lesújtó hírrel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Kevés az esélye…”

 „Még ma is felkavar, ha a betegségemről beszélek. Furcsa érzés kerített hatalmába akkor ott, a pályán. Nyugtalanító érzés. Ezért mentem el a kivizsgálásra, majd három nap múlva kopogtam a professzor ajtaján, aki hellyel kínált, a szemembe nézett, és azt mondta: későn jött. Már kevés az esély az életben maradására” – elevenítette fel a történteket a Sportálnak Dzurják. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Beleegyezett a brutális kezelésbe

„Az ember ilyenkor fel sem fogja a szavak jelentését, a kimondott mondatok súlyát. Aztán néhány nappal később mégis kaptam egy halvány reménysugarat: ha beleegyezek, részt vehetek egy új, brutális kezelésen, amely akár meg is ölhet” – tette hozzá.

Száz nap karanténban

„Vállaltam, más választásom úgysem volt. 2009-et írtunk, 47 esztendős voltam, és még élni akartam. Szerencsére hatott a kemoterápia, és így száz napra karanténba, sterilizált szobába kerülhettem a szüleim ikladi házában. Kesztyűben, maszkban érintkeztem velük, olykor a kertben sétáltam kerítéstől kerítésig” – folytatta történetét a korábbi kiváló középcsatár.

A második születésnap

Dzurják József már­cius 2-án lett 61 esztendős. A Diósgyőr és a Ferencváros egykori gólgyárosa, aki nemcsak itthon, hanem Cipruson és a Maldív-szigeteken is gólkirályi címet is szerzett, nemcsak ezt az egy születésnapot ünnepli. Van neki egy másik is. Amikor az ápolónő közölte vele, hogy mehet be a műtőbe, várja ott a nővére – a donor, és túleshet az életmentőnek szánt transzplantá­ción, csontvelő-átültetésen. 

Kiújult a leukémia

Az első kezelések után jól reagált a szervezete, és úgy tűnt, túl van a nehezén. Később azonban a leukémia kiújult, és azt mondták, elkerülhetetlen a transzplantáció, különben nem éli túl. Szerencsére a nővére alkalmas volt erre.

Évek óta tünetmentes

„Aki ezzel a betegséggel harcolt valaha, soha nem mondhatja azt, hogy meggyógyult. Tünetmentes vagyok már évek óta, de természetesen félévente kontrollvizsgálatra kell jelentkeznem. Élek, s ez a legfontosabb” – mondta a sportember.

Családi tragédia

 „Még jóval a betegség előtt, 2000 júniusában, 15 év után elváltunk a feleségemmel. Aztán októberben a volt nejem váratlanul agyvérzést kapott. Kórházba vitték, de soha nem nyerte vissza az eszméletét. Ma is él, éber kómában, több mint 20 éve. Egy kis faluban gondozza őt a 84 éves anyukája, no meg néhány családtag” – árulta el a lapnak a család nagy tragédiáját Dzurják.

37 éves a közös lányuk

Közös lányunk, Dóra immár 37 éves, évek óta a Maldív-szigeteken él és dolgozik. Alíz pedig Dzurják szerelme, nála húsz évvel fiatalabb, korábban tagja volt a futsalválogatottnak. Együtt élnek Miskolcon. Az egykori ferencvárosi kedvenc pedig jelenleg a Mezőkövesd utánpótlásában tízéves gyerekekkel foglalkozik edzőként.

Élvezni az élet pillanatait

„Megpróbálom kiélvezni az élet minden pillanatát, mert tudom, hogy mulandó. Imádok utazni, élményt gyűjteni, mintha az lenne az utolsó, a legeslegutolsó az életemben” – zárta a Fradi-szurkolók korábbi kedvence. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Dzurják József. Fotó: kbsc.hu