Ahogy az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, januárban arra ébredtek a gödiek, hogy rejtélyes hab jelent meg az utcákon. A csatornafedelek résein nyomódott az anyag az utcákra. Vizsgálat indult, de valahogy nem derült ki eddig, amit sokan sejtettek: a gödi akkumlátorgyár okozta a rejtélyes szennyezést. A hatóságok azóta sem indítottak vizsgálatot.

Fehér hab Gödön

Idén januárban fehér hab jelent meg Göd több pontján. A furcsa anyag a szennyvízcsatornából érkezett, és a vízaknák fedőlapján keresztül árasztotta el az utcákat. A DMRV Zrt. azonnal megkezdte a probléma okának a kivizsgálását, mintát vettek és egyeztettek a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal. Ha kíváncsi vagy hogy nézett ki a felnyomuló hab, a cikkünk alján megnézheted a fotót.

Tűzoltóhab nyomult az utcákra

Akkor januárban még azt közölték, hogy a habzást kommunális csatornahálózatba jutó, tűzeseteknél használt oltóanyag okozta, aminek a térfogata vízzel és levegővel érintkezve a sokszorosára képes növekedni.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Titkolták a hab eredetét

Arról azonban január óta nem árultak el semmi, hogy honnan és miként került az oltóanyag a csatornába, ezért a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület márciusban az illetékesekhez fordult. 

Nem indult eljárás

Válaszukban azt írták, hogy eljárás nem indult az ügyben, egyebek mellett azért, mert „a habzás élő környezetet nem érintett”, és nem is jelent veszélyt arra. Ám továbbra sem lehetett tudni, hogyan jutott az anyag a csatornába, ezért az Átlátszó közérdekű adatigénylésben kérte ki a DMRV Zrt.-től az összes vizsgálati dokumentumot.

A Samsung volt a szennyező

A kért papírokat végül hiányosan küldték meg, ezért pótlást kértek, mire Virág László vezérigazgató a következőt válaszolta: A habzást okozó anyag származásával, mennyiségével kapcsolatosan a Samsung SDI Magyarország Zrt. belső kivizsgálása eredményeként jelezte társaságunknak, hogy létesítményükből kis mennyiségű habképző anyag került a szennyvízcsatorna-hálózatba.

Jegyzőkönyvet sem írtak

A DMRV Zrt. vezetője azt is írta, hogy a központi laboratóriumába közvetlenül a habból vételezett mintákat szállítottak be. Laboratóriumi analízisük valamilyen detergens jelenlétére utalt, de nem vezetett sem kvantitatív, sem kvalitatív értelemben értékelhető eredményre. Emiatt nem állt módukban jegyzőkönyvet kiállítani.

Nagyon nem akarták nyilvánosságra hozni

A válaszokból egyértelmű, hogy sem a DMRV Zrt., sem a katasztrófavédelmi hatóság nem kívánta nyilvánosságra hozni, honnan került bele a gödi csatornarendszerbe a felhabzó anyag. Sőt, hatósági eljárást sem indítottak a cég ellen, mintha természetes dolog lenne, hogy a közcsatornába egy veszélyes vegyi anyagokkal dolgozó üzem szennyezőanyagot juttat. 

Mérgező anyagok a Samsung-gyár közelében

Aggodalomra ad okot, hogy a gyár közelében lévő kutakban olyan mérgező, magzatkárosító hatású oldószert mutatott ki korábban egy független vizsgálat, amit az akkumulátor-gyártás folyamatában is használnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így nyomult fel januárban Gödön a hab

Kiemelt kép: illusztráció – BPK-fotómontázs