Az autóban ragadt mozgássérült férfinak esélye sem volt, egy kétségbeesett felkiáltás volt az utolsó mondata, mielőtt belefulladt volna a Dunába a 39 éves férfi. Testvére Budaörsön lakik, elvették a jogosítványát és eljárást indítottak ellene gondatlanságból elkövetett emberölés mitt.

A mozgássérült férfinak esélye sem volt, amikor az autó vasárnap éjjel a nagymarosi révnél begurult a folyóba. A drámai perceket az elhunyt bátyja, Csaba könnyek közt idézte fel a Blikknek.

Vacsorázni mentünk a kikötőbe. A kocsival leparkoltam a komp bejáratnál, és beszaladtam, hogy megrendeljem a büfében az ételt. Csak két tál kaját és egy kávét kértem ki. Ám mire kimentem, a kocsi már orral a vízben állt – mesélte megrendülten Csaba. Ketten is a segítségemre siettek: együtt feszegettük az ajtót, próbáltuk kiszedni az öcsémet, de nem ment! Rettenetes volt látni, ahogy Zoli dermedten ült, és, miután felfogta, hogy mi történik, annyit mond: basszus.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A férfi elmondta, Zoltán hosszú ideje szenvedett sclerosis multiplexben és epilepsziában, így mozgáskorlátozott volt: kerekesszékkel tudott közlekedni. Csaba szerint miután az egyik segítő kinyitotta a hátsó ajtajátt, a járgány pillanatok alatt megtelt vízzel.

Csak annyit bírtam kinyögni, hogy ezt nem kellett volna! Ha van még egy percünk, rá tudtam volna venni Zolit, hogy kikösse a biztonsági övet – csóválta a fejét Csaba.

A férfi szerint testvére elképesztő akarása vezethetett a tragédiához: az öccse rendszeresen azzal tette próbára önmagát, hogy megpróbálta behúzni vagy kiengedni a kéziféket. Ha ez sikerült neki, akkor nagyon örült, hogy engedelmeskednek neki a végtagjai.

Inkább parkoltam volna messzebb, nem arra a lejtőre! – fakadt ki Csaba. A Blikk úgy tudja, Zoltán 25 percet tölthetett a vízzel elöntött kocsiban, mire megérkezett a segítség – akkor már hiába.

A tragédia után Csaba jogosítványát elvették, az autót pedig lefoglalták a rendőrök. Az ügyben a Váci Rendőrkapitányság gondatlanságból elkövetett halálos közúti baleset okozása miatt indított eljárást.

A végstádiumú sclerosis multiplex mellett epilepsziában is szenvedett a megfulladt férfi. Nyolc éve már csak kerekesszékkel tudott közlekedni, kommunikálni nehezen bírt, s a pohár is könnyen ki­esett a kezéből. Én már Budaörsön élek, édesanyánk másfél éve elhunyt, Zoli pedig bekerült egy közeli otthonba, mert már nem lehetett otthon kezelni – mondta Csaba a Borsnak.

Végül bénulást okozhat

A sclerosis multiplex egy autoimmun betegség, amely a világon több millió embert érint. Az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját sejtjeit, így megtámadja azokat. A kór a központi idegrendszert érinti, hosszabb távon rokkantsághoz vezethet.

Kiemelt kép: MTI Fotó