Kevesebbet hallunk a gyerekek helyzetéről a járvány elleni harcban, de ez nem jelenti azt, hogy rájuk nem lehet veszélyes a betegség.

A vírus nem válogat

A vírus ugyanis nem válogat a korcsoportok között. Szerencsére nagyon sok gyermek tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, de sajnos ilyen esetekben is szükséges lehet a kórházi ellátás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elkezdték oltani a 16-18 éves korosztályt

Most azonban végre elkezdték oltani a koronavírus ellen a 16-18 éves krónikus betegeket a Heim Pál Gyermekkórházban, legalábbis erről beszélt ma az M1-en, Szabó László az intézmény professzora.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Erről beszélt a professzor

„A 16–18 év közötti krónikus betegeinket a kórházban már elkezdtük oltani, és várhatóan a következő időszakban a 12–16 év közötti gyerekekre is alkalmazható lesz nálunk a védőoltás” – mondta a Szabó László.

Erre számítanak a nyáron

A professzor arról is beszélt, hogy bízik abban, a nyári időszakban már az egész korosztályt, vagyis a gyermekosztályt is lehetőségük lesz oltani.

Ellátóhely a kezdetek óta

Mint ismert a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet már a koronavírus járvány kezdete óta ellátóhely a fertőzöttek számra, ahova a koronavírussal vagy ahhoz kapcsolódó sokszervi gyulladással kerülnek be gyerekek.

Az első és második hullám

Szabó László az M1-nek elmondta, hogy az első, illetve a második hullámban is vettek fel lázas betegség miatt gyermeket, ám akkor a betegség ugyanúgy folyt le esetükben, mint bármely másik vírusfertőzés.

Súlyosabb a harmadik hullám

A harmadik hullámban viszont már jóval súlyosabb tüneteket produkálnak a gyerekek, többeknek vírusos tüdőgyulladása van, hármuknak lélegeztetőkészülékre is szükségük volt. 

Sokan intenzív ellátásra szorulnak

A vírus okozta sokszervi gyulladás miatt 50 gyermek feküdt a Heim Pál kórházban, akiknek legalább a fele intenzív ellátást igényelt.

A beszélgetés itt hallgatható vissza:

Ezt tanácsolja a szülőknek

Szabó László a szülőknek azt tanácsolja, hogy ha a gyereküknél három napnál régebb óta tartó, magas lázzal járó betegséget tapasztalnak, amely mellé társul még legalább két szervet érintő tünet az alábbiak közül: száraz kötőhártyagyulladás, szájnyálkahártya-eltérés, torokgyulladás, alacsony vérnyomás, keringési elégtelenség, szívizom, szívbelhártya betegsége, éreltérések, alvadási problémák, fájdalmas légutak, hasfájás, hasmenés, hányás abban az esetben azonnal forduljanak orvoshoz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Heim Pál Gyermekkórház – Forrás: Google Maps