A János kórház melletti utcán, gyorsan szaladgáló kismalacok és szüleik a vadász szerint rossz állapotban voltak, úgyis elpusztultak volna, ezért jól döntött, hogy kilőtte őket. Azt sajnálja a legjobban, hogy megállt mellette a villamos, mert így mások is látták a lövöldözést, amúgy minden másról a média tehet. Az ügyben a rendőrség nyomoz, mert tőlük senki sem kért utcai lövöldözéshez, vadászathoz engedélyt.

Nagy erővel csapódik célba a lövedék

A vadmalacok kilövésekor kiskaliberű fegyvert használtak, amelynek a hangja nem erős, egy nagyobb csattanásra hasonlít, és a lövedék nagy erővel csapódik ugyan a célba, de nem üti át a vadat, mert úgy van kialakítva, hogy megálljon a testben. Ezért, és a lövés iránya miatt nem volt senki veszélyben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek L. Pál állatorvos, vadgazdálkodási szakember, aki a János kórház mellett lövöldözött a nyílt utcán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pont ott állt meg a villamos

A férfi a lapnak hozzátette: ha a villamost nem pont ott állítják meg mellettük, akkor valószínűleg nem is vették volna észre az utasok, hogy mi történik az árokban. Mint kifejtette, sajnos olyan vélemények terjednek a médiában és az internetes közösségi oldalakon, amelyek nemcsak a speciális szakmai ismereteket, hanem az alapvető természetismereti és logikai tudást is nélkülözik.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Vaddisznók a csúcsforgalomban

Az utcán lövöldöző vadász, L. Pál szerint nem lehet egy olyan helyzetben csapdázásról beszélni, amikor a reggeli csúcsforgalomban vaddisznók rohangálnak a közterületen. Ehhez szerinte nem kell képzettség, hiszen azt mindenki tudja, hogy a vaddisznó nem háziállat, amelyiket be lehet terelni egy ketrecbe, ahogy ahhoz sem kell különösebb fantázia, hogy jelentős anyagi kárt okozhatnak, ha elkezdenek a sűrű forgalomban az autók között futkározni.

Nincs értelme befogni őket

Az utcai vadász szerint a vadmalacok pont olyan helyen voltak, ahol mások veszélyeztetése nélkül lehetett őket ártalmatlanítani, az adott körülmények között nem volt mód és lehetőség a befogásukra. És értelme sem lett volna, mert az elejtésük mellett más indokok is szóltak. Ezt követően a vadász a Magyar Nemzetben megmagyarázza az utcai vérengzést, melynek során 20-nál is több vaddisznóval végzett.

Olajos víz és sertéspestis

Állítja: az esővíz-elvezető csatornában szennyezett olajos víz volt, amitől a benne rohangáló vaddisznók tetőtől talpig eláztak. Szerinte nagyon rossz állapotban voltak és amúgy is elhullottak volna. Ráadásul sertéspestisesek is lehettek, így állítása szerint kifejezetten jót tett a lelövésükkel, a rendőrségi vizsgálatnak pedig örül, mert így elmondhatja, hogy mennyire szabályosan, és körültekintően járt el. Mint fogalmazott: teljesen nyugodt, szerinte a döntései megfelelnek a szakma és a jogszabályok feltételeinek.

Nem kért engedélyt senkitől, de zavarja a kritika

Arról nem beszélt az interjúban, hogy miért nem kért engedélyt az utcai lövöldözéshez a rendőrségtől és a kerülettől. L. Pál ugyanakkor érthetetlennek tartja, hogy az ügyben az egyik kerület alpolgármestere és állatvédők is kritizálták őt, amiért nem altatólövedéket használt. Szerinte az nagyon kockázatos lett volna, mert ha később majd egy vadász az erdőben lelövi az állatokat és vaddisznópörkölt lesz belőlük, akkor a húsban szermaradványok lehetnek.

Mindenről a média tehet

A média türelmetlenségére és méltatlankodására reagálva elmondja, hogy azért nem nyilatkozik szívesen a munkájáról, mert a laikusoknak nehéz elmagyarázni az egyes helyzetekben hozott döntéseket, amelyekhez speciális és összetett szakértelem szükséges, így a szenzációra és boszorkányüldözésre hajlamos közvélemény és média nem a megértés, hanem az ítélkezés felé tereli ezeket az ügyeket.

40 éve vadász

L. Pál negyven éve vadász, felsőfokú vadgazdálkodási végzettséggel rendelkezik, tagja és vezetője számos vadászati szervezetnek és állategészségügyi munkacsoportnak. Az államigazgatásban is dolgozott, évekig a Földművelésügyi Minisztérium állategészségügyi főosztályának helyettes vezetője volt. Belterületen megjelenő vad eltávolításával közel 13 éve foglalkozik Budapest számos kerületében.

Nem akar dicsekedni

Vadászként több százezer lövést adott le, állítása szerint ismeri és folyamatosan követi a lövészettel kapcsolatos szakirodalmat, tisztában van a különböző kaliberek és lövedéktípusok ballisztikai tulajdonságaival. Mindezt nem dicsekvésből és nem az ügy elkenése miatt tartja fontosnak közölni, hanem azért, mert ezzel szeretné érzékeltetni, hogy milyen sokoldalú tudásra és felkészültségre van szükség a belterületen folytatott vaddal kapcsolatos tevékenységhez.

Néha megmenti is az állatokat, nem csak lelövi őket

Arról is beszélt, hogy ő is szokott befogni és a természetben elengedni vadat, ha nincs ezzel ellentétes jogszabály, illetve az állategészségügyi szakmai szempontok sem diktálnak mást. Idén például több esetben mentett csatornába vagy a Dunába esett és onnan szabadulni képtelen őzet, amit elengedtek az erdőben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vaddisznók a Budakeszi Vadasparkban – Fotó : BPK