A MOK alelnöke azonban tisztában van azzal, hogy van egy orvosréteg, amely nem mond le a paraszolvenciáról. Szerinte a megoldás kulcsa a 3H.

Nagy interjút adott a Magyar Orvosi Kamara egyik alelnöke a Medicalonline orvosi szaklapnak. Lénárd Rita többek között arról beszélt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter színre lépésével komolyan felmerült a változás lehetősége az egészségügyben, de a MOK-alelnök attól tart, hogy bár lesz béremelés, „de csak béremelés lesz, ami a struktúra átalakítása nélkül viszont mit sem ér.”

“A megoldás kulcsa a 3H. Hierarchia, hálapénz, hiánygazdálkodás. A függelmi viszonyokat a paraszolvencia alakítja az egészségügyben, a hierarchia csúcsán lévőknek pedig érdeke a hiánygazdálkodás fenntartása. A 3H szoros egységét kell megbontani ahhoz, hogy érdemi változások indulhassanak a rendszerben, ahol a beteg most megvásárolja a saját külön útját, amivel a másikat letaszítja onnan. Egymás ellen, az életükért küzdenek a betegek, egyfajta túlélő show zajlik nap mint nap, ahol az anyagilag erősebb kerül ki győztesen” – vázolta Lénárd Rita a szakma és a betegek által is régóta hiányolt egészségügyi reform kívánt menetét.

A belgyógyász azonban belátja, van egy olyan orvosréteg, amelynek soha nem fognak tudni annyit fizetni, hogy lemondjanak a paraszolvenciáról. „De tavaly novemberben a magyar orvostársadalom egy olyan kamarai vezetésnek szavazott bizalmat, amelyik nyíltan kimondta, hogy nem akarunk hálapénzt. Ők azok, akik közül sokan – többnyire külföldön – már megtapasztalták, hogy milyen egyenes gerinccel gyógyítani.”

Hangsúlyozta, hogy Éger Istvánhoz hasonló lesz a sorsa azoknak az orvosbáróknak is, akik az automata medencetisztítót szeretnék a következő műtétjükért kapott paraszolvenciából megvenni.

“Nem kellenek ilyen orvosok, mert nem eladó a hivatás, nem eladó a gerinc, nem eladó a méltóság. Ezt üzenem minden kollégámnak és minden értelmiséginek.”

Lénárd Rita úgy véli, a politikának is le kell mondania arról, hogy kizárólag az eddig lobbierőt képviselő orvosokkal álljon szóba.

“Történelmi pillanat érkezett el azzal, hogy megjelent az új típusú koronavírus. A járvánnyal csak egy erős közalkalmazotti orvoskarral lehet szembenézni, amely minden helyzetben előtérbe helyezi a lakosság egészségét, és ennek megfelelően aláveti magát adott esetben kellemetlen kényszerintézkedéseknek, amelyek a pandémia leküzdéséhez szükségesek.” – szemlézte az interjút a 24.hu.

Kiemelt kép: Illusztráció