A 12. kerület képviselő-testülete elfogadta azt a megszorítócsomagot, amelyet Pokorni Zoltán nyújtott be a napokban. A magas energiaárak miatt a kerületben több kulturális intézményt zárnak be, nő a közétkeztetés és a bölcsődei gondozási díjakat is emelik. Csepelen is bejelentették, bezár a strandfürdő, és az önkormányzatnál hosszabb közigazgatási szünetet rendelnek el.

Spórol a 12. kerület

Elfogadta a 12. kerületi önkormányzat a brutális téli rezsiszigort. Pokorni Zoltán napokkal ezelőtt terjesztette be azt a megszorítócsomagot, amelyet a kerületnek alkalmaznak majd a spórolás jegyében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

12-szer drágább

„Az áramot az eddigieknél 12-szer drágábban, a gázt 11,5-ször drágábban tudja megvenni a 12. kerületi önkormányzat. Ez 2,5 milliárdos plusz kiadást jelent, miközben a költségvetés 15 milliárdos” – ezt mondta a Hegyvidék polgármestere a mai képviselő-testületi ülésen.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nő a bölcsődei gondozási díj

Mivel a bölcsődéket és az óvodákat mindenáron nyitva tartják, hogy a szülők dolgozhassanak, a többi intézménynél még nagyobbat kell spórolni. Az óvodákban is legfeljebb 20-22 fok lesz, a bölcsődék öltözőhelyiségeiben 24 fok. Novembertől emelkedik a bölcsődei gondozás díja is, a kerületben élőknél napi 1400 forintról 1700 forintra, nem kerületieknek 2 800 forintról 3 400 forintra, de a különböző kedvezmények megmaradnak.

Több épületet bezárnak

A képviselő-testület döntése értelmében, januártól három hónapra bezár

  • a MOM Kulturális Központ,
  • a Barabás-villa,
  • a Jókai Klub,
  • a Hegyvidék Galéria,
  • a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény,
  • a Városmajori uszoda,
  • a MOM Sportközpont
  • és a Városmajori focipályák (egész pontosan nem fedik be őket)
  • a normafai időseket ellátást végző gondozási központ

Két nap home office

Bevezetik az önkormányzati hivatalokban, hogy lehetőség szerint a héten csak három napot legyenek bent a hivatalban, két napot otthonról dolgozzanak.

Fűtési támogatás

Az eddigi fűtési támogatás helyett rezsitámogatást vezetnek be a rászorulóknak és az egyedülálló időseknek. Ennek az összege eddig 12 ezer forint volt, most 13 lesz, de szélesebb kör kaphatja.

Emelik a közétkeztetési díjakat

Az önkormányzat 20 százalékkal növeli majd a közétkezési díjakat, de csak január elsejétől, addig az alapanyagárak miatti többletköltségeket átvállalja. Az önkormányzati lakások bérleti díjának megemelését is elhalasztják idén. Bérleti díjkedvezményt adnak a Waldorf iskolának és a megváltozott munkaképességű Ízlelő étteremnek.

Csepelen is spórolnak

Csepel polgármestere csütörtökön Facebook oldalán ezt írta: „eddig az éves energiára összesen 791.591.201 forintot fordítottunk. Az eddigiekhez képest a villamosenergiát akár hatszoros, a távhőt két-háromszoros, a gázt pedig, akár huszonkétszeres áron is kaphatjuk a szolgáltatóktól. A közbeszerzési eljárásaink még folyamatban vannak. A várható új árak alapján az energiaár-növekedés tekintetében 1.256.022.607 forint és 1.670.452.380 forint között számolunk, így az új számított költségünk akár 2.462.043.581 forint is lehet. Vagy akár több is”.

Közigazgatási szünet

„A Polgármesteri Hivatalban a téli közigazgatási szünetet javasoljuk előre hozni december 19-re, ami azt jelenti, hogy az utolsó munkanap 2022-ben december 16-a péntek lesz, és csak január 2-án, hétfőn kezdődik el újra a hivatali munka. Ebben az időszakban a munkatársaink szabadságukat töltik, akiknek munkát kell végezni, azoknál a távmunka lehetőségét vizsgáljuk és tesszük lehetővé” – írta közösségi oldalán Borbély Lénárd.

Bezár a munkásszálló

A polgármester arról is tájékoztatta a kerület lakóit, hogy 2022. október 15-ével a Központi út 18. szám alatt lévő munkásszálló fenntarthatatlan költségek okán bezár. Mivel ez kerületi szinten kezelhetetlen probléma, sőt, országos jelenséggé is válhat, ezért az önkormányzat ezt jelezte a Kormánynak.  

Bezár a fürdő

A polgármester bejegyzésében azt is megerősítette, mit napokkal korábban már megírtunk, hogy a téli időszakra bezár a Csepeli Strandfürdő is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Pokorni Zoltán – Forrás: Hir tv