Kilenc üzletláncot kellett sorba rendezniük a vásárlóknak a Debreceni Egyetem és a Pénzcentrum közös, tizenhétezer válaszadónál is több embert felölelő felmérésében, amiben arra keresték a választ, hogy a fogyasztók szerint mely a legolcsóbb üzletlánc.

Rendezzék sorba az üzletláncokat

Azt kérték tőlük, hogy rendezzék sorba a legnagyobb üzletláncokat, azaz az Aldit, az Auchant, a CBA-t, a Coopot, a Lidlt, a Penny Marketet, a Reált, a Spart és a Tescót aszerint, hogy hogy érzik, melyik élelmiszerláncban lehet a legkedvezőbb, és melyikben a legmagasabb árakon bevásárolni, azaz általánosságban melyik lánc a legolcsóbb és melyik a legdrágább. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több mint 17 ezren töltötték ki

Az online kérdőívet bárki kitölthette, a kitöltéshez azonosításra, regisztrációra nem volt szükség, így 2022. december 2. és 2023. január 30. között összesen 17 075-en töltötték ki.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A Lidl a legolcsóbb

A megkérdezettek arra jutottak,hogy a Lidl a legolcsóbb diszkontlánc, majd ezt követte sorban a Penny Market, azután pedig az Aldi.

A Coop és a CBA a legdrágább

A legdrágábbnak a Coopot és a CBA-t érezték a vásárlók, míg a Tesco, Spar, Auchan a középmezőnyben helyezkedett el.

A férfiak a Lidlbe járnak

A lap az olvasók által megadott adatok alapján egy-egy tipikus vásárlót is összeállított. Ez alapján a Lidlbe leginkább férfiak járnak, akik jellemzően felsőfokú végzettségű vagy érettségivel rendelkeznek, 30-39 évesek, vagy 18-29 évesek, jellemzően szellemi munkát végeznek, kis mértékben átlag feletti jövedelemmel rendelkeznek vagy átlagos jövedelmű, fővárosi lakosok.

A nők a Pennyt szeretik

A Pennybe jellemzően érettségivel vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező, 30-39, 40-49 éves vagy 50-59 éves nők járnak, státusz szerint a felsorolások egyike sem igaz rájuk, vagy szellemi munkát végeznek munkahelyükön. Kis mértékben átlag alatti vagy átlagos jövedelműek, megyeszékhelyen laknak.

Íme, a tipikus Aldi-vásárló

Az Aldi vásárlói a kitöltések alapján jellemzőbben férfiak, felsőfokú végzettséggel vagy érettségivel rendelkeznek, 18-29 vagy 30-39 év közöttiek, szellemi munkát végeznek, jelentősen átlag feletti vagy kis mértékben átlag feletti jövedelemmel rendelkeznek, fővárosiak.

25 százalék feletti infláció

Januárban az infláció 25,7 százalék volt az előző évi adathoz képest, ezzel újabb több évtizedes rekord dőlt meg. Ahogy az elmúlt félévben mindig, úgy most is elsősorban a háztartási energia és az élelmiszerek drágultak leginkább, míg a ruhák, szolgáltatások, szeszes italok és tartós fogyasztási cikkek ára jóval kisebb mértékben nőtt.

44 százalékos emelkedés egy év alatt

Tizenkét hónap alatt, 2022. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 44,0 százalékkal emelkedett – írta meg összegzésében a Telex. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció