Június 1-jétől megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet, amit a háborús vészhelyzet vált fel. Az elkövetkezendő időszakban azonban még rengeteg intézkedés lesz hatályos.

Háborús vészhelyzet

Május 25-től hirdette meg a kormány az ukrajnai háború miatt a háborús veszélyhelyzetet,  június 1-jétől pedig megszűnik a Covid–19-járvány miatti egészségügyi veszélyhelyzet, amelyet még az előző parlamenti ciklusban szavaztak meg a képviselők.

Árstop

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnése után, július 1-ig még érvényben marad a benzinár- és az élelmiszerárstop. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Benzinárstop

A kormány 2021 novemberében vezette be az ármaximumot, amelyet május 27-től azzal egészített ki, hogy a 480 Ft-os üzemanyag csak a magyar rendszámos autóknak jár, a külföldi vendégtankolók piaci áron vehetnek csak üzemanyagot.

Élelmiszerárstop

Szintén július elsejéig vannak érvényben az év elején elrendelt hatósági árak egyes alapvető élelmiszer esetében. Február óta a tavaly októberi áron értékesíthetik a boltok.

Hatósági áras élelmiszerek

 • finomliszt
 • kristálycukor
 • 2,8 százalékos UHT-tej
 • sertéscomb
 • étolaj
 • csirkemell

Lejárt okmányok

Június 30-ig lesznek érvényesek a járvány alatt lejárt személyi igazolványok, vezetői engedélyek és útlevelek. Emiatt a júniusi hétvégeken nyitva tartanak a kormányablakok. Budapest és Pest megye valamennyi kormányablaka, vidéken pedig több mint 120 kijelölt kormányablak fogadja az ügyfeleket szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között.  

Időpontfoglálásra nincs szükség

Hétvégén kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni. Előzetes időpontfoglalásra nincs szükség; akkor is érdemes felkeresni a kormányablakot – akár hétköznap, akár hétvégén -, ha a foglalható időpontok már beteltek.

Véget ér a lejárt műszakik korszaka

Hamarosan vége a türelmi időnek, már csak június 30-ig lehet 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró műszaki engedéllyel rendelkező kocsit vezetni. Ugyanis akiknek lejárt az okmányuk, azok a mentesség végétől (június 30.) már csak az okmányirodákban válthatják ki a műszakit, és csak három napig érvényes útvonalengedéllyel közlekedhetnek a gépjárművel a tulajdonos otthona és a kiválasztott vizsgabázis között.

Még lehet SZÉP-kártyával élelmiszert venni

Július 1-ig biztosan vásárolhatunk továbbra is élelmiszert SZÉP-kártyával a kártya elfogadására szerződött kereskedőknél. Azoknál a gazdasági társaságoknál, egyéni vállalkozónál, egyéni cégnél, őstermelőnél vagy családi gazdaságnál, amely főtevékenységként az alábbiak valamelyikét folytatja:

 • élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem
 • zöldség, gyümölcs kiskereskedelme
 • hús-, húskészítmény kiskereskedelme
 • hal kiskereskedelme
 • kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelem
 • egyéb élelmiszer-kiskereskedelem
 • élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme

Ingyenes utazás

Június 14-ig utazhatnak ingyenesen a helyi és helyközi tömegközlekedésen az egészségügyi dolgozók, mivel a kormány a koronavírus-világjárvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzetet 2022. június 1-jétől megszüntette. Mint ismert, a Magyar Kormány két éve megjelent rendeletének értelmében a helyi és a helyközi járatokon, így a BKK járatain is díjmentesen utazhattak az egészségügyi dolgozók, illetve a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók.  

Ingyen utazhatnak az ukrán menekültek

Meghosszabbította az ingyenes utazási lehetőséget a közösségi közlekedési járatain a Budapesti Közlekedési Központ az Ukrajnából érkező menekült személyek számára. A Fővárosi Önkormányzat döntése alapján a díjmentes utazás továbbra is egy személyazonosításra alkalmas ukrán úti okmány felmutatásával vehető igénybe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: