Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón közölte, hogy 5,5 millió beoltottnál újabb enyhítések lépnek majd életbe. Nos, az 5,5 milliós álomhatárt hivatalosan is átléptük, vagyis holnaptól életbe léphetnek az újabb enyhítések, ám van pár szabály, amit továbbra is figyelembe kell venni. Ezeket szedtük most össze.

Szombattól nem kell maszk!

Az 5,5 millió beoltott hírét a Magyarország Kormánya Facebook oldalán tették közzé, ahol azt írták: A beoltottak száma elérte az 5,5 milliót. Szombattól nem kell maszk!  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a poszt:

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

De mit is jelent mindez?

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lép életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A magyar lakosság magas átoltottságnak köszönhetően a járvány harmadik hulláma elvonult, az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, így az élet fokozatosan visszatérhet a normális kerékvágásba.

A maszkhasználat

5,5 millió beoltott után a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot hordani a közterületeken – amelyeken már most sem kell  -, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára nem tiltható meg. További könnyítést jelent, hogy védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátóüzletekbe, a szálláshelyekre, a szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.

Családi rendezvények

Megszűnnek az üzletekre vonatkozó tíz négyzetméterenkénti vásárlói korlátozások, valamint a vásárlók közötti távolságtartási szabályok is. A családi események, magánrendezvények esetén az 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.

Sportrendezvények

A sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás, és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet azokon részt venni. Hangsúlyozták: a 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

Jelenléti oktatás

Hozzátették: az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására. A tájékoztatás szerint a korlátozások feloldásánál a kormány figyelembe vette a korábbi nemzeti konzultáció eredményét, a magyar emberek véleményét a lépcsőzetes újraindításról.

A be nem oltottak

A közleményben felhívták a még be nem oltottak figyelmét, hogy a vírus továbbra is terjed Európában, és még jelen van Magyarországon is.

A védőoltás

A betegség ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet – írták. Kiemelték: mindenki számára továbbra is nyitva áll a www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció