A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is megtörtént a Kossuth téren felállítandó Ország Karácsonyfájának kiválasztása. Már év elejétől folyamatosan érkeztek a felajánlások az ország minden tájáról az Országgyűlés Hivatalához. Végül egy 40 éves fa lett a befutó, amely Hajdúszoboszlóról érkezik

17 fa volt versenyben

A beérkezett fényképek alapján idén 17 fenyőfát a helyszínen is megvizsgáltak és alapos mérlegelés után döntöttek az Ország Karácsonyfáját megtestesítő fenyőfa Kossuth téri felállításáról – írja a parlament.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezek a szempontok döntöttek

A kiválasztáskor a megfelelő nagyság és arányos forma, a kellően dús lombozat mellett a szakembereiknek olyan technikai szempontokat is figyelembe kellett venniük, mint a megközelíthetőség, az elektromos vezetékek közelsége, az emelődaru és a szállítójármű helyigénye valamint az utaztatás viszontagságainak – kivágás, emelés, rögzítés – elviselése.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az Ország Karácsonyfája Hajdúszoboszlón

Forrás: parlament.hu

40 éves a fa

Mindezen tényezők együttes mérlegelésével idén a választás egy hajdúszoboszlói fenyőfára esett, amelyet 1983-ban ültetett tulajdonosa, és az eltelt negyven esztendő alatt hozzávetőleg 24,5 méteresre nőtt, törzsátmérője 80 cm, súlya pedig több mint 5 tonna. A fa kivágásának, szállításának és feldíszítésének időpontjáról még nem döntöttek.

Tavaly Veszprémből érkezett

Tavaly, a veszprémi Rábané Trombitás Irma ajánlotta fel a kb. 18-20 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyőjét. A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezett meg a Kossuth térre, majd ezt követően kezdődött meg a feldíszítése.

Földbe süllyesztett foglalat

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők számoltak a karácsonyfa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a tér délnyugati oldalán, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozók révén erős szélben is képes biztosan tartani.

Csúcsdísz

A tavalyi fát, 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér színhőmérsékletű, energiatakarékos LED fénnyel világító csúcsdísz ékesíti. A díszítéshez – a korábbi évekhez hasonlóan – 2500 folyóméter fényfüzért használtak, 16000 darab energiatakarékos, színes LED izzóval.

Az Ország Karácsonyfája 2022-ben

Forrás: BudaPestkörnyeke.hu

Betlehemi jászol

A szokásoknak megfelelően a fa mellé került a betlehemi jászol, mely december 24-én egészült ki a Kisjézussal.Az Ország Karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően pedig a faanyagot – tűzifaként – rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: az Ország Karaácsonyfája – Forrás: parlament.hu