Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.

Demeter lett a főigazgató

Demeter Szilárd váltja L. Simon Lászlót a Nemzeti Múzeum élén – írja az Index. Hivatalosan a döntést Csák János, kedd este jelenti ben az M5 csatornán. Demeter győzelmével múzeumi összevonás következhet, ami előrevetítheti a más művészeti ágaknál történő integrációt is.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Elhitették, hogy visszavonta pályázatát

A Nemzeti Kulturális Tanács mai ülésén Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelentette Demeter győzelmét, az is világossá vált, hogy miért terjedt minisztériumi körökből a pályázat visszavonásának híre: nyomasztóan hatott volna a többi – a megmérettetésre részben rábeszélt – pályázóra, ha egy biztos befutóról tudomást szereznek. Márpedig, ha Demeter Szilárd elindul egy ilyen kaliberű pályázaton – valószínűleg nem a saját ötletétől vezérelve –, annak oka és célja van, a győzelme tehát nem a véletlenen fog múlni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kirúgták L. Simont

L. Simon Lászlót november elején rúgta ki a Magyar Nemzeti Múzeum éléről Csák János. A miniszter akkor azt közölte, hogy „a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során” .

Dúró Dóra kiverte a hisztit

L. Simon László kirúgása előtt hetekkel,  Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kiakadt azon, hogy a nemzetközi sajtófotó kiállítás tárlatán többek közt egy meleg idősotthont ábrázoló képsor is helyt kapott.

Gyermekvédelem?

Ezen többek közt női ruhába és magukat tűsarkúban rúzsozó férfiakat örökítettek meg. Dúró Dóra emiatt akkora patáliát csapott, mert szerinte, ha egy 18 év alatti megnézi ezt a kiállítást, akkor a saját neméhez kezd majd vonzódni. És az sem tetszett neki, hogy a kiállítástól nem messze épült fel több száz éve a Kálvin Téri Református Templom.

Döntött a miniszter

A Mi Hazánk mozgalom képviselője azonnal a miniszterhez fordult és törvényességi felügyeleti eljárást kért Csák Jánostól. A miniszter úgy ítélte meg, hogy a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kéri számon az intézmény főigazgatóján, L. Simon Lászlón, így aztán a döntés értelmében 18 éven aluliaknak nem adnak el jegyet.

Bárki bemehetett

A Magyar Nemzeti Múzeum azonban nem tartotta be a miniszteri döntést. L. Simon László azt mondta, hogy ők nem kérhetnek személyigazolványt a látogatóktól, így továbbra is bárki bemehetett a kiállításra. Mindössze egy táblát raktak ki, amelyen jelezték, hogy a kiállítás felnőtteknek szól. „A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet” – nyilatkozta az eset után L. Simon László.

Erdélyi származású

Demeter Szilárd erdélyi származású író.  2018 decembere óta a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. 2020. január 1-től 2021. december 31-ig meghatározott időre a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa. Írói álneve Tempetőfi. A Longstep és a Loyal Apples’ Club együttesek basszusgitárosa.

Tőkés László mellett dolgozott

Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő mellett dolgozott Brüsszelben 2008–2014 között előbb mint sajtófőnök, később mint irodavezető. 2012 tavaszán a helyhatósági választáson az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kreatív kampányfőnökeként is tevékenykedett. 2014-ben Magyarországon, a budapesti Századvég Alapítvány kutató-elemzője lett.

A könnyűzenét is ő koordinálja

2020 nyarán „a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért felelős miniszteri biztos” pozíciót is megkapta.[12] Ezt követően a PIM, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közös projektet indított Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódva. A bicentenárium két évig tartott, a projekt Petőfi magyar szabadságért folytatott szenvedélyes harcának bemutatásával a fiataloknak is példát kívánt mutatni.

Meghosszabbították a PIM-es kinevezését

Csák János kulturális és innovációs miniszter 2023. december elsején – egyedüli pályázóként – ismét öt évre a PIM főigazgatójának nevezte ki.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Demeter Szilárd