A Nemzeti Választási Bizottság elutasította az aktív eutanáziáról szóló népszavazási kezdeményezést. A referendumot a gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő Karsai Dániel és a Momentum együtt kezdeményezte, ám az alkotmányjogász egy kisebb orvosi beavatkozás miatt nem tudott ott lenni az ülésen, mert kórházban volt. Közösségi oldalán számolt be a magyar egészségügy helyzetéről.

12 napig volt kórházban

„A magyar egészségügyben eltöltött 12 nap immáron személyes tapasztalatok útján is rávilágított nekem arra, milyen nagy a gond. A kórházba kerülésem oka egy makacs fertőzés volt, ami nagyon legyengített. Gyógyultan, de legalábbis sokkal jobb állapotban távoztam. Az étkezést hosszútávon elősegítő műtéti beavatkozás is sikerült. Az engem segítő orvosok és ápolók és egyéb egészségügyben dolgozók áldozatos munkájára nincsenek szavaim. Nagyon köszönök mindent” – írta közösségi oldalán az alkotmányjogász. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Haldoklik az egészségügy

Majd így folytatta bejegyzését: „Objektíve a kórházi ellátásom, pedig volt benne magán is, rettentő sok kívánnivalót hagyott maga után. Méltatlan helyzetek tömkelegét éltem át, ahogyan az egyik nővér találóan megfogalmazta, mindegy, hogy köz- vagy magánellátás, az egészségügy mindenhol haldoklik”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hiánycikk a pelenka

Karsai Dániel azt írja, hogy „még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka. Minthogy az engem ellátó osztályon (is) kóros ápolóhiány van, sokszor hosszú órákra magamra voltam hagyva. Az én esetemben ez különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményező volt. A tisztába tevés, evés és ivás ritkasága egy dolog”.

Órákig nem nézett rá senki

Az alkotmányjogász azt írta, a kórházban órákig csak nézett maga elé, és azt hallgatta, hogy szomszéd szobában ki milyen sorozatot néz, mert nem volt, aki bekapcsolja a tabletjét. Ő ugyanis már nemcsak a kezébe nem tudja venni az eszközt, hanem el sem tudja indítani.

Rossz helyzetben vannak a betegek

Karsai Dániel szerint ráadásul ő az átlagosnál nagyobb figyelmet is kapott az általa a nyilvánosság előtt képviselt és az egészségügyben dolgozók túlnyomó többsége által támogatott ügy miatt. Szerinte egy „átlag” beteg még sokkal rosszabb helyzetben van, „és nem azért, amit az adott kórházban dolgozók tesznek vele, hanem azért, mert az ott nem dolgozó, az onnan hiányzó egészségügyi személyzet nem segít neki.”

ALS betegség

Az ALS betegség a központi idegrendszert érintő, az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadásával járó, gyógyíthatatlan betegség, amely teljes bénuláshoz vezet.

Megszűnnek a légzési funkciók

A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal élik végig a betegek, amire jó példa, hogy ALS-ben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is.

Nem támogatja a kormány

Karsai Dániel bírósági meghallgatása november végén volt. A magyar Igazságügyi Minisztérium közölte, nem változtatnak az eutanáziát érintő szabályokon. Sem a Fidesz, sem a KDNP nem támogatja Karsai Dániel kezdeményezését. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet

Karsai Dániel után egy ismert magyar vendéglátós is bejelentette, hogy halálos betegségben szenved, emiatt be is zárja az éttermét

Kiemelt kép: Karsai Dániel