Kettévágták az eddig egyben játszott Carmina Burana című előadást az Magyar Állami Operaházban. A karmester szerint Ókovács Szilveszter utasításában az szerepel, hogy fél órás szünetet kell tartani a büfé bevétele miatt. Miklósa Erika is nagyon kiakadt.

Visszalépett a karmester

Facebook-posztban jelentette be vasárnap Bogányi Tibor karmester-rendező, hogy a mai naptól visszalép az által rendezett Carmia Burana előadás dirigálásától az Operaházban. A bejelentéshez a művész egy nyílt levelet is mellékelt, amelyet a szakmának, a közönségnek és a barátainak címzett.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kettévágták az előadást

A karmester azt írja, hogy tegnap kapott egy főigazgató utasítást, amely szerint „a Carmina Burana előadást kettévágva félórás szünetet kell tartani, az Operaház büféjének bevétele növelése érdekében.” Bogányi szerint ez a vezetői döntés szakmai egyeztetés nélkül született.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szakmai színvonal

A Magyar Állami Operaház szakmai színvonala megkérdőjelezhetetlen, ennek mindenek felett kell állnia, ezen dolgoznak éjjel-nappal, erre tették fel az életünket! „A Carmina Burana sikere is az egységben, a feltartóztathatatlan ívében rejlik – ezt söpri el a mostani döntés” – írja a karmester-rendező.

Szembementek a rendezői koncepcióval

Hogyan lehet egyszemélyben meghozni ezreket érintő szakmai kérdést? Hogy lehet, hogy ignorálják a produkciót megalkotó művészeti vezetőket, rendezőt, karmestert, vizuális tervezőket? Az 5 éve futó előadásokat már közel 70 000 ember látta – sikere töretlen –, a mai naptól kezdve a rendezői koncepcióval szemben pedig kettévágjuk az előadást!?

Lemond

 „Mindez a Nemzeti Operaházunk és kicsi országunk realitása ma. Ilyen formában nem tudom tovább vállalni a produkció dirigálását, az előadás nem felel meg a rendezői koncepciómnak!” – írja közösségi oldalán a karmester-rendező.

Megszólalt a főigazgató

A karmester bejegyzésére Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója szintén egy Facebook-posztban reagált. „Nemzeti Operaháznak csak a Tanácsköztársaság alatt nevezték az Ybl-palotát. Ezt csak úgy mellékesen jegyzem meg a mai Carmina burana-műbalhé margóján”.

Közös érdek

Mint írta „Mi, akik erre az intézményre VALÓBAN az életünket tettük fel és a feladat TÉNYLEG feleszi éjjeleinket és nappalainkat – magyarán nem két hétre betérő vendégek vagyunk itt –, képesek vagyunk mérlegelni a közös érdeket”. „Több tiszteletet Orffnak – aki a szerző, ugyebár, és a világhírt művének ő vívta ki. Több tiszteletet az előadás lelkének, a Magyar Állami Operaház énekkarának! És több tiszteletet a 140 esztendeje Szküllák és Kharübdiszek között is fennmaradó, előrejutó OPERA intézményének. Több tiszteletet az éjszakai karmestersértődés nyomán órák alatt beugró dirigensnek. A főigazgató arra nem tért ki, valóban a büfé forgalmának növelése érdekében vágták-e ketté a rendezői koncepció alapján eddig egyben játszott előadást.

Reagált az operaház

A Magyar Állami Operaház sajtóosztálya azt írta az Indexnek, hogy „Szomorúan vettük tudomásul a döntést, de egy operaházban, ahol 1.800 ember dolgozik együtt a kiírt előadások megvalósulásáért, még azt a helyzetet is meg kell oldani, ha a karmester éjjel mondja le a délelőtti produkciót – ahogy a közönség élelemhez, italhoz jutását vagy az énekkar közreműködésidíj-emelésének forrásproblémáját is. És meg is oldjuk, de ez egy másik, nem individuális, hanem magasabb horizontú, intézményi szemlélet.  A karmester eddigi munkáját, a közösen teremtett értékeket köszönjük, minden jót kívánok a továbbiakban is neki”.

Megszólalt Miklósa Erika

„Végtelenül elszomorít a döntés, hogy a 70 perces Carmina Burana öt éve futó – sikeres, teltházas – előadását »kettévágják« egy szünettel a Magyar Állami Operaházban egy főigazgatói utasításra. Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza”– mondta az Indexnek nyilatkozva Mikósa Erika.

Méltatlan

A Kossuth-díjas operaénekes szerint „ez méltatlan az alkotókkal, a közönséggel, méltatlan a Carmina Burana szellemiségével szemben. Bogányi Tibor karmestert-rendezőt tisztelem, fantasztikus előadást képzelt el, hozott létre, és tisztelem a döntését, hogy ilyen körülmények között nem vesz részt a produkcióban. Bízom benne, hogy a főigazgató visszavonja ezt az utasítását.”  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Miklósa Erika – Forrás: MTI/Kovács Anikó