Nagyon egyéni, hogy hogyan bánunk a pénzzel. Azonban mindenki szeretne nyugdíjat, méghozzá jó nyugdíjat, ha lehet. Bármennyire is imádjuk a munkánkat, akarunk majd 80 évesen gürcölni!? Ugye, hogy nem… Az állami nyugdíjak a többség szerint nem lesznek elegek ahhoz, hogy a jelenlegi életszínvonalunkat fenntartsuk (egyesek szerint olyannyira nem, hogy az lesz a kérdés, meg lehet-e venni a paradicsomot, uborkát hó végén vagy még rosszabb, a fontos gyógyszereket). Sőt, hadd jegyezzük meg, hogy ezt a magyar állam döntéshozói is tudják: ezért támogatnak privát nyugdíj előtakarékosságokat adókedvezményekkel.

Mindenkinek érdemes felkészülni a nyugdíjas éveire és ehhez nagy segítség lehet az egyik nyugdíj előtakarékosság (vagy akár több kombinációja). Néhány szóban kitérünk rá, hogy kinek ajánlott a három termék: az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ).

Az állami adókedvezmény

Kezdjük az egyértelmű pozitívummal: a magyar állam is tisztában van vele, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég, ezért támogat különböző nyugdíj előtakarékossági konstrukciókat. Ez azonban nem jelent semmilyen állami befolyást, így ezeknél a megtakarításoknál nem történhet meg az, ami a magánnyugdíjpénztárral történt 2012-ben.

20%-ot kaphatunk vissza a befizetett megtakarításunkból, a személyi jövedelemadónkból. Tehát ha havi 20.000 Ft-ot teszünk félre, akkor ez valójában havi 24.000 Ft-nak fog megfelelni, ha van SZJA-nk. Kinek van SZJA-ja? Aki alkalmazott, annak bőven, emellett azoknak, akik lakást adnak ki, választott tisztséget vállalnak és még sok más esetben is.

Havi 4000 Ft nem tűnik soknak, de egész évre már 48.000 Ft-ról beszélünk, 10 évre pedig 480.000 Ft-ról. Sőt, itt jön a lényeg: az adójóváírás ugyanolyan hozamot hoz, mint a befektetésünk többi része, tehát csak a kamatos kamattal az adójóváírással akár több millió forintot kaphatunk kézhez nyugdíjba vonulásunk napján.

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)

Az önkéntes nyugdíjpénztár 1998 óta létezik, nagyon elterjedt Magyarországon, többek között azért, mert a munkáltatók sokszor indítottak ilyen számlát alkalmazottaiknak. Ha 2-6-féle portfólió közül „elég” számunkra kiválasztani a megfelelőt. Ha már kevesebb mint 10 évünk van hátra a nyugdíjkorhatárig, ez lehet a legjobb megoldás. Fontos, h

ogy ezzel ne altassuk el a lelkiismeretünket: azzal, hogy havi 2-3-4-5 ezer forintot félreteszünk erre a számlára, még nem lesz elég sok mindenre. Ez nagy csalódás lesz sokaknak, akik nyugdíjba vonulnak (jelenleg az átlagos önkéntes nyugdíjpénztár számlán mindössze 1,1 millió forint található).

A nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)

A nyugdíj előtakarékossági számla azoknak ajánlott, akik nagyon jól bánnak a pénzzel. Nem azoknak, akik vettek már állampapírt életükben, hanem azoknak, akik aktívan kereskednek velük és más pénzügyi eszközökkel. A nyugdíj előtakarékossági számla gyakorlatilag egy értékpapírszámla, ahol csak a tulajdonoson múlik, hogy mennyit hoz ki ebből. Nincsenek választható portfóliók, külső segítség vagy motiváció.

A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás a legfiatalabb nyugdíj előtakarékosság abban az értelemben, hogy ezt a kategóriát a jog a 2014-es SZJA törvénnyel ismeri el. Azonban már ezelőtt másfél-két évtizeddel is léteztek ilyen jellegű megtakarítások Magyarországon és több évszázaddal előtte is, Európa más országaiban. A nyugdíjbiztosítás egy megtakarítás és életbiztosítás kombinációja, ahol 5-20 különböző portfólió közül lehet választani, attól függően, mibe fektetnénk és milyen rizikót vállalnánk a magasabb profit érdekében. Kétféle nyugdíjbiztosítás létezik: fix (garantált) hozamú és befektetésekhez kötött. Az utóbbi általában magasabb hozamot hoz és népszerűbb is.

Melyik a legjobb nyugdíj előtakarékosság?

Ez nagyon egyénfüggő is. Érdemes egy független (!) szakértővel konzultálni: ez ingyenes az érdeklődők számára.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!