Nyilvánosságra hozta a Központi Statisztikai Hivatal az idei év, 2. negyedévére, vagyis április, május, június baleseti statisztikáit. Döbbenetesen megugrottak a számok, kiderült az is, hogy melyik megyében történt a legtöbb baleset és melyik a legveszélyesebb magyar autópálya.

Nagyobb forgalom, több baleset

Az előző év azonos időszakához képest 2022 II. negyedévében, a 11%-kal megnövekedett forgalom mellett 8,6%-kal több, 4057 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt Magyarországon. Az elmúlt három év azonos időszakára visszatekintve ez a legmagasabb esetszám, ellenben alacsonyabb a 2019. II. negyedévinél. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

100-nál is többen haltak meg az utakon

A magyar utakon összesen 5451-en sérültek meg, közülük 129 fő hunyt el. Az ittasan okozott balesetek száma 3,3%-kal csökkent. Jó hír, hogy júniusban kevesebb volt a baleset, mint korábban, azonban a 2022 II. negyedévében összességében 8,6%-kal több, összesen 4057 személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a hazai utakon a 11%-kal megnövekedett forgalomban.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Lényegesen többen haltak meg az autópályákon

A II. negyedévben a balesetek 94%-áért a járművezetők voltak felelősek. Ezeken belül a leggyakoribb ok (29%) továbbra is a sebesség nem megfelelő alkalmazása volt, amelyet az elsőbbség meg nem adása követett (26%-kal).

Sokat nőtt az autósok által okozott balesetek száma

A balesetek 85%-át személyszállító járművel idézték elő. Az előző év azonos időszakához képest emelkedett a személygépkocsik (+11%) és a segédmotoros-kerékpárosok (+12%), csökkent a motorkerékpárosok (–3,2%), valamint a kerékpárosok (–9,1%) által okozott balesetek száma. 2022 II. negyedévében 3,3%-kal kevesebb volt az ittasan okozott baleset, mint egy évvel korábban. Ez az összes baleset 8,0%-át tette ki.

146 baleset az autópályákon

Az autópályákon 46%-kal több, összesen 162 baleset történt, ezen belül 3-ról 10-re nőtt a halálos kimenetelűek száma, de a könnyű sérüléses és a súlyos sérüléssel járók esetében is számottevő volt a növekedés (49, illetve 26%).

Az ország legveszélyesebb autópályája

A száz kilométernél hosszabb autópályákon száz kilométerre átlagosan 14,1 baleset jutott, fajlagosan a legtöbb (21,7) az M5-ösre, a legkevesebb (4,0) pedig az M6-osra, ezért a statisztikai adatok alapján kimondható, hogy az ország legveszélyesebb sztrádája az M5-ös.

Budapesten és Pest megyében történik a legtöbb baleset

Az összes baleset (4057) közül a legtöbb Pest (482), Szabolcs-Szatmár-Bereg (231) és Bács-Kiskun (218) megyékben, a legkevesebb Nógrádban (84), Tolnában (85) és Komárom-Esztergomban (114) történt. Budapesten 854 balesetet regisztráltak a II. negyedév során.

Sok autó, sok baleset

Az adatokból jól látszik, hogy a legsűrűbben lakott régióban Budapesten és környékén van a legtöbb autó, így itt történt a legtöbb baleset is. Cikkünk megjelenésének napján már több Budapesten történt balesetről számoltunk be. Gyorshajtás, figyelmetlenség és az alkohol a három leggyakoribb balesetet okozó tényező. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megyei baleseti statisztika 2022. 2. negyedév

Forrás: KSH – Nagyítva itt érhető el

Kiemelt kép: illusztráció