Egy vállalkozás elindítása, cég alapítása előtti időszak igen fontos, ezért tudatosan kell hozzáállni a teendőkhöz, hogy a lehető legjobb cégforma mellett tudjunk dönteni. Cikkünkben segítünk kiigazodni abban, hogy mely cégformáról mit érdemes tudni, és hogy melyik a legelőnyösebb választás 2022-ben!

Miért meghatározó a legjobb cégforma kiválasztása?

Több szemszögből is meghatározó, de a legfontosabb talán az anyagi kiadások, hiszen nem mindegy, hogy mennyit adózunk és mennyi egyéb kiadás termelődik – főleg egy frissen induló cég esetében. Az sem mindegy, hogy a magánvagyonunk egészével vagy csak korlátozott vagyonnal kell-e felelősséget vállalunk. Ráadásul ez jelenti a cég stabil hátterét, így érdemes alaposan megfontolni és körbejárni a témát, mielőtt akár Bt. vagy Kft. alapítás mellett döntenénk.

Melyik cégforma a legelőnyösebb 2022-ben?

Egyéni vállalkozás

Igazán közkedvelt és egyszerűen elindítható vállalkozási forma, az elindítása ráadásul semmilyen költséggel nem jár. Azt viszont fontos tudni, hogy egy egyéni vállalkozó a teljes magánvagyonával felel a vállalkozásáért, ezért érdemes folyamatosan könyvelővel is kapcsolatba lennie. A kiadások szempontjából választható a tételes költségelszámolás szerinti adózás vagy a személyi jövedelem szerinti átalányadózás, illetve a KATA adózás is.

Betéti társaság – Bt.

Az alapítás itt már egy kicsit összetettebb folyamat, hiszen szükséges hozzá alaptőke, azonban ez egy Bt. esetében nincs konkrétan meghatározva ez az összeg. Egy betéti társaság alapításához minimum két ember kell: egy bel- és egy kültag. A beltag – ahogy az egyéni vállalkozó is – teljes magánvagyonával vállal felelősséget, a kültag a betett értéknek megfelelően teszi csak ugyanezt. Egy betéti társaság adózhat KATA szerint is, más esetekben pedig a társasági adó hatálya alá esik.

Korlátolt felelősségű társaság – Kft.

A Kft. alapítás feltételeti a törvényben jól körülhatároltak, kell egy minimum 3 millió forintos alaptőke – ezt az összeget alapításkor nem feltétlenül kell a társaság rendelkezésére bocsátani -, de a Bt.-vel ellentétben itt egy személy is lehet alapító. Jó hír, hogy ez a cégforma a tag(ok) korlátozott vagyoni felelősségével működik, azaz csak az általuk vállalt vagyoni szolgáltatás erejéig terjed. Így a három felsorolt vállalkozási/cégforma közül itt nincs kockáztatva a magánvagyon, ezért 2022-ben Kft-t alapítani a legelőnyösebb!

Extra tipp: A Kft. legtöbbször az üzleti életben jobb megítéléssel rendelkezik. Ha sokat szeretnénk például pályázni, akkor ilyen esetben néha feltételként is szerepel a cégforma (pl. egyéni vállalkozások nem minden esetben indulhatnak). Mivel itt van egy szemmel látható törzstőke, ez már bizalmat, anyagi biztonságtudatot jelenthet az ügyféloldal számára, ami versenytársainkkal szemben előny lehet egy-egy projekt megszerzésekor.

Kihez fordulhatunk segítségért?

Első körben érdemes tisztázni magunkban a vállalkozás tevékenységét, hogy egyedül vagy több fővel szeretnénk-e elindítani, hogy kell-e valamilyen engedély, van-e rendelkezésre álló tőke, illetve a kezdeti bevételeket és kiadásokat is számba vethetjük.

Ezután két szakember lesz, akivel fontos egyeztetni a vállalkozás elindítása előtt: az egyik a könyvelő, a másik pedig az ügyvéd. A könyvelő segít tisztán látni, hogy a tervezett tevékenységhez melyik cégforma lehet a megfelelő számunkra, az ügyvéd pedig a kívánt cégforma alapítását (pl. Kft. vagy Bt. alapítás) intézi.

Ha vállalkozásindításon gondolkozunk, akkor semmiképp sem szabad kapkodni, hiszen alaposan körbe kell járni, hogy melyik cégforma lesz a körülményekhez és tervekhez megfelelő választás. Természetesen mindig érdemes szakemberhez is fordulni, aki segít ebben, az alapítást követően pedig “nincs” is más dolgunk, mint sikerre vinni cégünket!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!