Hosszú évekre börtönbe mehet az a budapesti illető, aki több embert is kihasználva éjt nappallá téve dolgoztatott. A bíró indoklását azzal kezdte, hogy úgy bánjuk másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk is bánjanak. 

Fél évtized fegyház

A Fővárosi Törvényszék emberkereskedelem, kényszermunka, csalás és közokirat-hamisítás bűntette, valamint segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt 5 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit, illetve 3 millió forint összegben vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.   A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szinte állati körülmények közt tartotta áldozatait

Az ítélet szerint az elkövető öt, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyt szállásolt el a tulajdonában található ingatlanokban, amelyek esetenként nem is voltak közművesítve. „Alkalmazottai” szociális helyzetével élt vissza: akadt, aki alkoholista volt, másnak mentális problémái voltak. A férfi éppen ezért tartotta őket ideális prédának őket.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Munka reggeltől estig, éhbérért

Az így megszerzett emberek feladata az volt, hogy gondozzák az állatokat, s elvégezzék az ingatlanok körüli munkákat. Ezért cserébe néhányuknak némi pénzt adott, egy kis kevéske élelemmel.

Sőt, egyikük házát is megszerezte

Ezen felül egyiküket rábírta arra is, hogy a közműtartozással terhelt ingatlanát írassa a vádlott lányának nevére, ezzel elkerülve azt, hogy a sértett által örökölt bankhitel miatt az ingatlanra jelzálogot jegyezzenek be. Valódi célja azonban az ingatlan tulajdonjogának megszerzése volt, amit később felújíttatott, majd haszonnal el is adott.

Rosszul lett a vádlott, mentőt hívtak hozzá

A rendelkező rész kihirdetése közben a férfi rosszul lett, ezért mentőt kellett hozzá hívni. Így a határozathirdetésen már nem volt jelen, melyen a bíró a váddal egyezően mondta ki bűnösségét.

Úgy bánjuk másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk is bánjanak

Ezzel a mondattal kezdte indoklását a bíró, amelyet a férfi nem hallhatott. A büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást és a vádlott egészségi állapotát. Azonban a többször halmazat, valamint a büntetett előélet súlyosító körülmény volt. Az ítélet nem jogerős, a végső szót a Fővárosi Ítélőtábla mondja ki.

Elszaporodott esetek

Annak ellenére, hogy az emberkereskedelem rendkívül súlyos bűncselekmény, rendkívül elszaporodott jelenségről beszélhetünk. A szakemberek szerint hatalmas lehet a látencia – vagyis az eseteknek csak a töredéke kerül nyilvánosságra. Sok esetben maguk az kizsákmányoltak sem tudják, hogy áldozatok.

Magas büntetési tételek

Alapesetben kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik azt, akit emberkereskedelemben találnak bűnösnek. Öt évtől tizenöt évig terjed a büntetés, ha azt több ember sérelmére, kiskorú sérelmére, vagy hivatalos személyként követik el. Szintén ennyit kaphat az, aki áldozatát sanyargatja.

Akár halálig is tarhat a büntetés

A legsúlyosabb esetekben pedig akár öt évtől húsz évig, vagy életfogytig is tarthat a büntetés, ha az áldozat életveszélybe kerül, vagy egy tizenkét éven aluli gyereket prostitúcióra kényszerítenek, vagy szervkereskedelem áldozata lesz. Sőt, akár ki is zárhatják a szabadulásból az illetőt – ilyenkor a büntetés valóban a halálig tart. Ilyen büntetést jellemzően a többszörösen minősülő emberölések elkövetőre szokás kiszabni, ezért is beszélünk roppant súlyos bűncselekményről.

Kisebb vidéki városokban név szerint tudják, kik tartanak „csicskákat”

Persze ilyen büntetést még nem szabtak ki, és abszolút nem mondható el, hogy ezek lennének a jellemző esetek. Ugyanakkor kétségtelen tény: az elkövetők jellemzően azt hiszik, nem buknak le, holott a kisebb vidéki városokban pontosan tudják, kik a „csicskáztatók”. A látszattal ellentétben nem szükséges fogvatartani az áldozatot, elég, ha az elkövető „csak” a rendelkezési jogot szerzi meg felette.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrása a Facebook.)