Sikeresen visszatért a természetbe a négy héttel ezelőtt legyengült állapotban talált és a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyén feltáplált, megerősített fiatal hód.

A hódot négy hete a Duna sződligeti szakaszán találták legyengült állapotban, és olyannyira nem tanúsított ellenállást, hogy még a befogóhálót sem bántotta, nem rágta meg. “A természetvédelmi mentőhelyen az állatorvosok megvizsgálták, sikerült megállapítani, hogy sérülése nincs” – mondta el Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője – írja a Pestpilis.hu.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál elődje, a Budapest Környéke című újság 100 évvel ezelőtt már ismert kiadvány volt az agglomerációban. A cikkeinket havonta sok százezren olvassák el itt az interneten. Köszönjük, hogy te is itt vagy!

A hód antibiotikumokat, vitamint, infúziókat kapott, illetve olyan tápanyagdús takarmányt, amivel egy kis zsírtartalékot is gyűjteni tudott. A hódot pár napja Kismarosnál engedték vissza a Dunába, és meg sem kottyant neki a hideg víz.

Maga a visszaengedés is teljesen jól sikerült: levittük a szállítóládát a folyótól néhány méterre, szépen kinyitottuk az ajtót, és egy nyugodt, szemlélődő magatartással kisétált a Dunához, beugrott a vízbe, és még egy jó ideig nyomon tudtuk követni, felfedezett egy közeli szigetet, bár lehet, a környék nem ismeretlen számára” – mesélte Hanga Zoltán.

Mára ezer fős a hazai állomány

Magyarországon a hódok egyedszáma nem túl népes, ezért nem csinálnak nagy károkat. Még a XIX. században ritkult meg kritikusan a hazai hódállomány, a 20-30 évvel ezelőtt kezdődött visszatelepítési programnak köszönhetően mára körülbelül 1000 példányos állományról lehet beszélni.

Felmerül, hogy esetleg mérgezés áldozata lett a most legyengült hód, erről Hanga elmondta, talákozhatott esetleg patkányirtó szerekkel vagy mezőgazdasági irtókkal, növényvédőkkel, de az valószínűtlen, hogy valaki szándékosan a hódot akarta volna megmérgezni.

Kiemelt kép: MTI