Mérgező gyomnövényt találtak a kőbányai óvodásoknak kiosztott kajába. Több gyerek már megette az ételt, amikor észrevették a növényt a kondér alján. Az önkormányzat vizsgálatra küldte az ételmintát.

A kondér alján volt

A Műszaki Egyetem listáján mérgező gyomnövényként szereplő ördögbocskor termését találták meg a kőbányai óvodákban és több kerületi iskolában felszolgált csütörtöki zöldbabfőzelékben. Az RTL Híradójának nyilatkozó egyik szülő, akinek az óvodás fia szintén kapott volna az ételből, de nem evett belőle, azt mondta, ő úgy tudja, a növény a kondér alján volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sokan ettek belőle

Miután minden adagot kiosztottak, akkor vették észre az érintettek a maradékban. Így a gyerekek közül senkinek nem tűnhetett fel, hogy valamilyen idegen növény van a főzelékben, ezért a legtöbben meg is ették a részüket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Bevizsgálták a kaját

A kerület vezetése azonnal vizsgálatra küldte az ételmintát, ekkor még nem tudták, pontosan milyen növény kerülhetett bele. A hasonlóság miatt több szülő csattanó maszlagra gyanakodott, ami erősen mérgező.

Nem volt veszélyes

Később a kőbányai önkormányzat viszont azt közölte, „megnyugtató eredményre jutott a Nébih laboratóriuma, nem volt veszélyes az idegen növényi termés”.  A vizsgálat azt is megállapította, hogy ördögbocskor került a főzelékbe, ez azonban a Nébih szerint nem okozhatott megbetegedést.

A mirelitből kerülhetett a kajába

A kerület vezetése szerint az idegen anyag a velük szerződésben álló közétkeztetési cég konyháján felhasznált mirelit alapanyagból kerülhetett a felszolgált készételbe.

További vizsgálatot várnak

A cégtől további vizsgálatot és intézkedéseket várnak annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset. A kőbányai önkormányzat később közölte, hogy sem rosszullétről, sem megbetegedésről nem érkezett hozzájuk bejelentés.

Erre kell figyelni

Elővigyázatosságból viszont azt kérték az ebédből fogyasztó gyerekektől, hogy fokozottan figyeljenek az esetleg kialakuló, hirtelen jelentkező panaszaikra: hasi fájdalomra, puffadásra, gyengeségre vagy lázra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció