Az oltatlanok maszkviselését javasolja Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora szerint senki ne bízzon az immunrendszerében, mert a delta variáns nagyon agresszív.

Nincs nyájimmunitás

Nincs reális esélye, hogy a nyájimmunitás segítségével védekezzenek azok, akik nem oltották be magukat, ugyanis az átoltottságnak 80 százalék fölé kellene emelkedni, ahhoz hogy megvédje azt a kisebbséget, akik nem éltek az oltás lehetőségével – mondta Merkely Béla kedden a Spirit FM-en.

Más lesz a negyedik hullám

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a negyedik hullám teljesen más lesz, mint a korábbiak, mert nincs annyi kitett személy.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az oltás nyújt védelmet

Merkely Béla szerint az oltatlanok vannak nagy veszélyben. A delta variás nagyon agresszív,  megtalálja a rést a pajzson, így csak az oltás nyújthat védelmet ellene.

Hordjanak maszkot az oltatlanok

Az oltatlanok esetében mindenképp fontos lenne a zárt térben a maszk hordása. Nem lenne szabad bízni az immunrendszerünkben, ugyanis az erős immunrendszerrel rendelkezőknél is súlyos lefolyása lehet a betegségnek.

Gyenge immunrendszer

A rektor arról is beszélt, hogy az immunrendszer kétféleképpen hat. A gyenge immunrendszer is rossz, hiszen akkor a vírus szinte az összes szervet megbetegíti.

Túl erős immunrendszer

Senki ne bízzon az immunrendszerében. A túl erős immunrendszer, ami fiatal sportolóknál és középkorúaknál szokott előfordulni, egy úgynevezett citokin vihart hoznak létre, és ennek következtében lesz jelentős szervi károsodás, vagy életveszélyes szervi megbetegedés.

12 év felettiek oltása

A 12 évnél fiatalabbak oltásáról a szakember elmondta, hogy jelenleg nincs adat arra vonatkozólag, hogy melyik vakcinával lehetne oltani ezt a korosztályt.

5 évnél idősebbek oltása

Merkely Béla azt javasolja, hogy ne siessék el az öt évnél idősebb gyerekek oltását, az főként járványügyi jelentőséggel bír.

Idősek oltása

A professzor azt mondta, hogy a 80 év felettieknél 78 százalékos az átoltottság, a 70-80 év közöttieknél pedig 86 százalékos. Fontosnak tartja, hogy aki teheti, még oltassa be magát, mert ez a korosztály a legveszélyeztetettebb.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Merkely Béla – Forrás: Semmelweis Egyetem