Tekergő siklók és hirtelen eléd rebbenő vízimadarak. Békák brekegnek és az egész környék lüktetve zümmög. Európában is ritkaság a Szigetszentmiklós Úszóláp tanösvény.

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy miért nevezik úszólápnak ezt a területet, hiszen a lábunk alatt nem mozog a talaj, sőt tulajdonképpen nem is a vízen, hanem a földön járunk. Vizet csak az ösvény két oldalán látunk. Az egyik felén a Ráckevei (Soroksári)-Duna, a másik oldalán pedig egy mocsaras rész van. Természetesen csónakkal is lehet ide érkezni, de a legkényelmesebb autóval, hiszen az ösvény bejáratánál parkoló várja az érkezőket.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál Magyarországon. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Az 1950-60-as évek folyószabályozási munkái során hajózási útvonalat építettek a Ráckevei (Soroksári)-Duna ágban. A kotrás során kitermelt iszapot a part mellett zátonyokban halmozták fel. Így létrehoztak egy sekély vizű területet, amelyen később megtelepedett a különleges növényzet.

A 700 hektáros úszóláp fő szövetét a nád gyökérzete alkotja. A nádállomány ránő a vízre, és sűrű gyökérzetével másfél-két méter vastag szövetet képez, amely a vízen úszik. Ezen a lebegő aljzaton tőzegmohák telepszenek meg, a láp növényzetét nagyrészt nád, sás, gyékény alkotja, amelyeknek gyökérrendszere egyre vastagodva, gyarapodva, egy vízen lebegő, vastag, korhadó növénytakarót hoz létre.

2002-ben alakították ki a mai tanösvényt. Az egykori iszapból megszilárdult zátonyon lehet gyalogolni, a vízelvezetők felett pedig a képen látható fahidakon lehet átmenni. A tanösvény építési munkálatai során alapelv volt, hogy a kialakult természetes-természetközeli állapotot minél kevésbé módosítsa az emberi beavatkozás. Csak a legszükségesebb zátonyalakítási, feltöltési, koronaszint-emelési beavatkozásokra került sor. A belső öblözetek és a hajózóút közötti kapcsolatot biztosító kicsiny ágak és átereszek érintetlenek maradtak.

A tanösvényen sétálva tavasszal és nyáron, szerencsés esetben több tucat madárfajjal is lehet találkozni: szárcsa, vízityúk, búbos vöcsök, törpegém, tőkés réce, danasirály, szarka, örvös galamb, nádi tücsökmadár, függőcinege. A sétány növényei: mézgás éger, szomorúfűz, rekettyefűz, fehér nyár, fekete nyár, nád, széleslevelű gyékény, zsombéksás, tőzegpáfrány.

Parkolási lehetőség a Kisfaludy köz felöli bejáratnál van. A tanösvényen nem érdemes babakocsival próbálkozni, mert a hidakon nehéz vele átmenni. Kicsit nagyobb gyerekekkel mindenképpen érdemes ide eljönni, mert az úszóláp igazi natúr-kalandpark a dél-pesti agglomerációban.