Két hónapja mézeskalácsot sütnek a csömöriek, hogy településük mását ebből a finom karácsonyi süteményből elkészítsék. Az egyedülálló kiállítás már három éves hagyomány a településen.

Idén újabb csoda született Csömörön!  A helyiek a mézeskalácsból készítették el településük kicsinyített mását.

A Csömöri Tót Hagyományaink Háza több mint két hónapig készült intenzíven a csömöri mézeskalács falu felépítésére, amely több mint 200 alkotásból áll. A Szabadság, a Kossuth, a Major utca utcákon képzeletben végigsétálva több középület, többfajta ház és további alkotóelem, vonat, kandeláberek, padok, állatok, makettje látható.

A mézeskalács faluról készült fotókat ide kattintva tudod megtekinteni.

A látnivalók, a csodák precíz megalkotásában sok szorgalmas kéz segítségére volt szükség. Az alkotók felosztották egymás közt a feladatokat: modell, sablontervezés, a tészta elkészítése, sablonok alapján az elemek elkészítése tésztából, a kész megsült elemek összeillesztése, a legvégén cukormázzal díszítése.

A közösségformáló munkához nem kevés alapanyagra volt szükség: 70 kg lisztet,  20 kg porcukrot, 20 kg mézet, 120 tojást, 6 kg Rama margarint, 2 karton fűszerkeveréket használtak fel.

„A mi édes kis falunk” kiállítás december 21-ig tart nyitva a csömöri könyvtárban. A házikók megvásárolhatók, licitálni a kiállítás helyszínén lehet.


Kiemelt kép: csömöri mézeskalács kiállítás – Forrás: Facabook/Fotók: Klacsán Péter