Egyre népszerűbb a műfű a Budapest környéki kertekben is. A marketingígéret szerint gondozásmentes és évekig szép zöld. Ha minden oké a műfűvel miért gyűlöli a főváros főtájépítésze? A környezetvédők szerint a műanyaggyártók a felesleges kapacitásaikat ezzel kötik le. A műfű forró lesz nyáron, meghal alatta a talaj, fertőzésveszélyt jelenthet és egyes fajtáit a rákos megbetegedéssel is összefüggésbe hozták. A kerttervező szerint viszont kifejezetten jó választás lehet sokak számára és semmi baj nincs a műfűvel.

Katasztrófális megoldás a műfű

„A mélypontnál is mélyebben van a környezet szempontjából a műfű. Eddig az ellen küzdöttünk, hogy ne 2 centire manikűrözött gyepeket alakítsanak ki maguknak az emberek, és sosem gondoltam, hogy egyszer majd azt fogom visszasírni. Egészen katasztrofális megoldásnak tartom a műfüvet” – mondta Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, fizikus, környezettudós. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Rémisztő a műfű

„Rémisztő jelenségnek tartom az elszaporodását. A műfűvel az az egyik legnagyobb gond, hogy hazudik. Nem biotikus felszíni burkolat, miközben a küllemével ezt hazudja magáról. Imitálja a zöldfelületet, de ennél még a gumiburkolat is őszintébb – kontráz rá Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. A főváros tájfőépítésze el is kezdte felszámolni a főváros közterületein az ilyen burkolatokat, az Andrássy úton például világörökségi területről szedtek fel műfüves sávokat. A főtájépítész műfűellenességét jól jellemzi az az eset, amikor egy megkeresésre úgy reagált: csak a holttestén keresztül kerülhet műfű egy kutyafuttatóra – írja a Telex.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Behozza a műfű az árát

Tuba Péter kerttervező, szakértő szerint egyre többen kérnek tőle műfüves boírítást. Míg néhány évvel ezelőtt ő is elzárkózot a műfűtől, most kifejezetten ajánlja. Szerinte egy élőfüves udvar fenntartása hosszútávon roppant drága és időigényes. A műfű behozza az árát, ráadásul nincs vele macera, a drága szabadidőt nem fűnyírásra kell szánni. A szakértő érvei a cikk alatti videóban hallhatók.

A műfű problémás

A környezetvédők szerint a gyep élő anyag, öntisztulási és megújulási képességgel, míg a műfű nevében csupán becsapós marketinghúzásként szerepelhet a „fű” szó, hiszen semmi köze a természethez. Szerintük a műfű teljes élettartama alatt problémás. Például az előállítása, hiszen rendkívül szennyező, mint minden szénhidrogénből előállított műanyag. Használat közben a műfű kopik és porlik, melynek során a leszakadó mikroműanyagok bekerülnek a levegőbe és nem csak mi szívjuk be, hanem a műfüvön játszadozó gyerek is. Nem képes biológai életre a műfű. Az élő környezetet pusztítja: ha leterítjük, tönkreteszi a talajt, megszűnik alatta az élet, befülled, bepenészedik. 

Rákot okozhat?

A műfű egyes fajtáit rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozták, hiszen a porló műanyagot belélegezhetjük, így az abban oldott vegyületek a szervezetbe, különösen a műfüvön játszó gyermekek szervezetébe juthatnak.

Olajipari termék

A műfű népszerűségét befolyásolja az éghajlatváltozás, és az is, hogy olajipari termék. „Az utóbbi 10 évben megduplázódtak a műanyaggyártó kapacitások, ezért egyre több műanyag terméket dobnak piacra a gyártók. A nagy kiterjedésű terület miatt a műfű nagyon jó piac nekik. Ráadásul ha már rászokik valaki, nagyon nehéz leszoknia róla” – mondja a környezetvédő szakértő.

Gondozásmentesség ígérete

A másik oldal a fogyasztóknál van, hiszen a bonyolultabb fenntartású természetes gyepet váltja fel a „gondozásmentesség” ígéretével. „A marketing kiemelt mondata a műfűről valóban az, hogy gondozásmentes, de ez nem így van, ráadásul fertőzésveszélyes is lehet, hiszen az állatok rápiszkítanak, az pedig alá szivárog, ami fertőző gócot alakíthat ki. 

Felforrósodik a műfű

A műfű ugyanolyan hősziget, mint bármely más burkolt felület. Egy burkolt műfű és díszburkolat felszíni hőmérséklete között nincs nagy különbség, mindkettő nagyon forró lesz nyáron” – mondja Budapest főtájépítésze. Szerinte aki nem szeret a kertjével, azon belül is a gyeppel bajlódni, annak a legjobb megoldás, ha egy felhőkarcolóba költözik, ott garantáltan nem fogja zavarni a természet. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A kerttervező szerint rendben van a műfű, szép lesz tőle a kert és a megrendelőinek ez számít

Kiemelt kép forrása: Youtube