Kiegészíteni az otthoni fűtési rendszert mindenképpen gazdaságos ötlet. Viszont ahhoz, hogy a döntés végül tényleg kifizetődő befektetéssé váljon, elengedhetetlen néhány tényezőt figyelembe venni. Ha ezek stimmelnek, akkor a melegséget adó, s egyben pénztárcákat kímélő végeredmény borítékolható.

Mi a cél?

Az első, már-már triviálisnak tűnő dilemma a témában, hogy mi az egyéni cél? Azonnali meleg megteremtése, vagy lassabb, de hosszabban tartó melegség garantálása? Hiszen az elégedettség kizárólag úgy érhető el, ha a fűtéstermék minden, egyénileg felmerülő kritériumnak megfelel. A paraméterek kiválasztásához úgy ildomos közelíteni, hogy mindenekelőtt az egyéni célokat kifizetődő taktika letisztázni.

Visszatérve a fenti példákra, ha a gyors melegség megteremtése a cél, akkor a ventilátoros hősugárzók kitűnőek. Pillanatok alatt befűthető velük az érintett tér. Ugyanakkor számolni kell azzal a hátránnyal, hogy az esetükben megteremtett komfortos hőkörnyezet villámgyorsan semmissé válik. Azaz amikor a szerkezetek éppen pont nem üzemelnek, akkor a melegség odébbáll. Viszont ez akkor nem gond, ha ideiglenes, egyúttal tempós befűtés a cél, mondjuk egy kellően kihűlt fürdőszobánál, amit nyilván teljesen felesleges a nap 24 órájában fűteni. Ellenben, ha elsődleges célkitűzés a tartósság, akkor az olajradiátorok jó szolgálatot tehetnek. Hogy miért? Azon egyszerű oknál fogva, hogy ugyan nehezen melegszenek fel, tehát idő, amire elérik a kívánt hőmérsékletet, ám a közegükben keringő olajnak hála képesek megőrizni ezt a hőfokot, hosszú időn keresztül. Így ha nem az elillanó melegség, hanem a hosszabban kiélvezhető melegedés az, ami egyénileg elvárásként, feltételként felmerül, akkor nem érdemes másban gondolkodni.

A fenti példák egyértelműen rámutatnak arra, hogy mennyire fontos az egyéni kritériumok, sőt vágyak körbejárása. A fűtés nem olyasvalami, ami nélkülözhető, viszont az tény, hogy megfelelő technológiai háttérrel jelentős hatásfok érhető el, és még a pénzügyi takarékosság is bezsebelhető.

A méret a lényeg?

Igen, sok esetben az is lényeges, hogy a konkrét eszköz milyen centiméterben mérhető paraméterekkel büszkélkedik. Kicsi, kifejezetten helytakarékos alternatívák is könnyedén beszerezhetőek, amik egyrészt hordozhatóság terén verhetetlenek, másrészt másodpercek leforgása alatt elcsomagolhatóak, ha már nincsen rájuk szükség, mert történetesen beköszöntött a tavasz. Viszont ha adott egy fix hely, ami mindennek tetejében nem olyan kicsi, akkor nagyobb konstrukciók is szóba jöhetnek, amiknél nyilván nem releváns az ide-oda helyezgetés, de ez ekkor nem is elvárás.

Végül, de nem utolsó sorban a teljesítményt is jó ötlet alaposan górcső alá venni, valamint az ezzel szorosan összefüggő energiafogyasztást. A kilowattóra az az érték, ami megmutatja, hogy az adott eszköz egy óra üzemelés során mennyi energiát fogyaszt. Ez a szám, beszorozva az áramárral, kiadja azt az összeget, amivel anyagilag kalkulálni érdemes. Célravezető ezt még vásárlás előt végigzongorázni, mert így egyértelművé válhat, hogy mi az, ami megéri és mi az, amit jobb félretenni.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.